Σάββατο 1 Μαρτίου 2008

Χρονοδιάφορα...

Πραγματικά δεν ξέρω από που να αρχίσω και πού να τελειώσω. Το σημερινό επεισόδιο του Lost ήταν απλά το καλύτερο που έχει βγει ποτέ. Από την αρχή μέχρι το τέλος σε κρατούσε σε εγρήγορση και πραγματικά δεν ήθελες να τελειώσει ποτέ. Τι να πρωτοαναφέρει κανείς. Το απίστευτο ταξίδι του Desmond στον χρόνο, το καταπληκτικό love story, τις αρκετές συνδέσεις που είχε με το find 815 ή όλες αυτές τις απαντήσεις που πήραμε μέσα σε 42 λεπτά;


Το βασικότερο σημείο του επεισοδίου ήταν η εμπειρία που είχε ο Desmond και το ταξίδι στο χρόνο. Είχαμε δει και σε προηγούμενα επεισόδια την περίεργη σχέση του Desmond με τον χρόνο, αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά. Ο Desmond δεν ταξίδεψε στο παρελθόν όπου θυμόταν πράγματα από το μέλλον, ούτε και είχε οράματα από γεγονότα του μέλλοντος. Αυτή τη φορά το παρελθόν ήρθε στο παρόν και αυτό κάνει τις προηγούμενες εμπειρίες του Desmond αρκετά «παιδικές» μπροστά σε αυτή. Δεν θα ασχοληθώ με το πως και το γιατί και με όλες τις φυσικές θεωρίες πίσω από αυτό, αλλά θα κρατήσω μόνο ότι το ταξίδι στο χρόνο ήταν περισσότερο στο μυαλό, παρά στο σώμα. Και αυτό μπορεί να αποτελεί και ένα από τα κλειδιά που ξεκλειδώνουν το μυστήριο του Lost.


Το επεισόδιο όμως είχε και ένα απίστευτο love story. Τώρα πλέον πιστεύω πως ο Des και η Penny είναι το πιο ταιριαστό ζευγάρι στη σειρά. Για άλλη μια φορά η ιστορία αγάπης του Desmond με τη Penny έδειξε πως η αληθινή αγάπη αντέχει στο χρόνο. Και αυτή η αγάπη ήταν αυτή που έβγαλε τον Desmond τελικά από τον «φαύλο κύκλο» του χρόνου που βίωνε. Η ειρωνία βέβαια είναι πως αν δεν έδινε ο Charles Widmore την διεύθυνση της Penny στον Desmond, ίσως τελικά να κατέληγε σαν τον Minkowski.


Και μια και τον έφερε η κουβέντα, επιτέλους μάθαμε και τον λόγο που δεν απαντούσε τα τηλεφωνήματα. Αλήθεια τι να ζούσε άραγε ο Minkowski στα δικά του ταξίδια και ποια να ήταν άραγε η σταθερά του; Το σίγουρο είναι πως ο Minkowski δεν ήταν αυτός που περιμέναμε να ήταν. Επίσης ο μύθος καταρρίφθηκε και για τους ανθρώπους στο πλοίο, αφού αυτό που είδαμε δεν είχε καμία σχέση με τους βαριά οπλισμένους και τεχνολογικά εξοπλισμένους ανθρώπους που περιμέναμε να δούμε. Κρίμα πάντως που ο Minkowski δεν κατάφερε να βρει τη δική του σταθερά και έτσι δεν θα μάθουμε περισσότερα πράγματα για αυτόν.


Παρόλο που το επεισόδιο ήταν Desmond centric, την παράσταση έκλεψε για άλλη μια φορά ο Daniel Faraday. Όχι μόνο δείχνει να είναι ο μόνος που γνωρίζει τι γίνεται με τον χρόνο και το νησί, αλλά βοηθάει και τον Desmond να ξεκολλήσει από τον «φαύλο κύκλο» του χρόνου, δίνοντας του οδηγίες για το πώς θα τον συναντήσει το 1996 και πως θα πείσει τον Daniel του παρελθόντος να τον βοηθήσει. Αυτό δικαιολογεί και την αναστάτωση του Daniel όταν μαθαίνει για την εύρεση του αεροπλάνου στο βυθό του ωκεανού. Ο Dan αναστατώνεται γιατί κάπου βαθιά μέσα στο μυαλό του υπάρχει μια ανάμνηση από την συνάντηση του με τον Desmond το 1996. Αλλά δεν ξέρει τι είναι αυτό γιατί απλά ο ίδιος δεν έχει ακόμα στείλει τον Desmond στο παρελθόν του, για να του πει για τη πτήση και το νησί. Επίσης μαθαίνουμε πως τα κενά μνήμης που έχει ο Dan, πιθανόν να οφείλονται στην συστηματική του έκθεση σε ακτινοβολία.


Ένα άλλο πιο «εξωτικό» σενάριο, θα ήταν ο Daniel να βρίσκεται στην κατάσταση που βίωσε ο Desmond, λόγω πειραμάτων που έκανε στον εαυτό του, και να έμαθε να ζει με αυτή. Έτσι όταν βλέπει το αεροπλάνο αναστατώνεται γιατί ίσως να γνωρίζει πως αυτό θα αποτελέσει την αιτία για τη συνάντηση με τη σταθερά του, δηλαδή τον Desmond. Ίσως γι’ αυτό και να χρειάζεται βοήθεια στο σπίτι, γιατί πέφτει συνεχώς σε αυτή τη κατάσταση. Αυτό θα εξηγούσε και το πείραμα με τα χαρτιά. Όταν ο Daniel συνάντησε τον Desmond, πίστευε πως η σταθερά του θα λειτουργούσε. Αυτό όμως δεν έγινε και αυτό ήρθε να επιβεβαιώσει το πείραμα με τα χαρτιά. Ίσως τελικά για αυτό το λόγο βοήθησε και τον Des. Αν κατάφερνε να αναπτύξει κάποιο δυνατότερο δεσμό με την σταθερά του, ίσως αυτή να δούλευε.


Όσον αφορά την σημείωση του Daniel στο ημερολόγιο του που βλέπουμε στο τέλος, σίγουρα αυτή δεν ήταν προϊόν της συνάντησης του με τον Desmond στο παρελθόν. Γιατί αν πιστέψουμε πως οι πράξεις κάποιου που ταξιδεύει στο παρελθόν δεν επηρεάζουν το μέλλον, όπως κάποτε είπε στον Desmond η Ms. Hawking (και επιβεβαιώθηκε σαν παραδοχή από τους συγγραφείς), τότε η σημείωση αυτή σίγουρα δεν ήταν προϊόν της συνάντησης του Dan με τον Desmond στο παρελθόν, αλλά ίσως γνώση που απέκτησε ο ίδιος από τα δικά του ταξίδια στο χρόνο.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, με την προβολή αυτού του επεισοδίου, ίσως να έχουμε στα χέρια μας ένα από τα κλειδιά που ξεκλειδώνουν το μυστήριο του Lost. Σκεφτήκατε ποτέ πως η εμπειρία του Des και το ταξίδι στο χρόνο, θα μπορούσε να δικαιολογήσει το τι είναι ο Jacob, την ασθένεια των συντρόφων της Rousseau, τη νάρκωση της Jouliet κατά τη μεταφορά της στο νησί, αλλά ακόμα και το ότι ο Christian κυκλοφορεί ελεύθερα στο νησί; Αν όχι σας δίνω τροφή για σκέψη... Μέχρι το επόμενο επεισόδιο καλό κουράγιο!!!!

Image Source: DocArzt, Lostpedia

5 σχόλια:

George είπε...

Σίγουρα τίποτα δεν είναι τυχαίο, μιας και όλα δείχνουν να δένουν μεταξύ τους σε κάθε λεπτομέρια. Οι σεναριογράφοι δείχνουν να έχουν μελετήσει τα πάντα μέχρι τελευταίας σπιθαμής, όσο και αν φαίνεται απίστευτο ή δύσκολο σε ένα σήριαλ ήδη τεσσάρων σεζόν!

Για αυτό θα ήθελα να τονίσω ένα στοιχείο που δεν αναφέρατε ή προσέξατε:
Ένα στοιχείο που δίνει ο Dan στον Desmond είναι να ρυθμίσει τη μηχανή στα 2342 και 11Hz. Ο αριθμός αυτός χρησιμοποιείται και στη δημοπρασία, όπου είναι αυτός δημοπρατούμενου αντικειμένου και συγκεκριμένα του ημερολογίου του πλοίου "Μαύρος Βράχος". Ο πρώτος αξιωματικός λεγόταν Hanso.

1) Ο αριθμός είναι σύμπτωση???
2) Ο Μαύρος Βράχος αναφέρεται σε χάρτες στον πρώτο κύκλο (από τον Σαγίντ και τον Τσάρλι).
3) Θυμάμαι αναφορά στο όνομα Hanso αλλά δε μπορώ να ακριβώς που...
4) Το ημερολόγιο καταλήγει στα χέρια του Γουίντμορ (πατέρα της Πέννυ) που ούτε αυτό θεωρώ τυχαίο!

Μιας και έχω αρκετά κενά στη σειρά (δύσκολα συγκρατώ ονόματα) βοηθήστε αν κανένας θυμάται καλύτερα, μιας και τίποτα δεν είναι τυχαίο τελικά!

cypher80b είπε...

Όσον αφορά τους αριθμούς δεν είμαι σίγουρος αν έχουν κάποια συγκεκριμένη σημασία. Αλλά όπως έχουμε δει μέχρι τώρα στη σειρά οι αριθμοί παίζουν σημαντικό ρόλο, οπότε δεν το αποκλείω.
Η οικογένεια Hanso, διαδραματίζει σίγουρα κάποιο σημαντικό ρόλο στη σειρά. Ο Magnus Hanso, ήταν ο καπετάνιος του Black Rock όταν αυτό εξαφανίστηκε. Σύμφωνα μάλιστα με το Blast Door Map στον Κύκνο, o Magnus Hanso, είναι θαμμένος κοντά στο καράβι στο νησί.
Εκτός από αυτό, ο Alvar Hanso, δισέγγονος του Magnus, είναι ο ιδρυτής του Hanso Foundation, ενός ιδρύματος που έχει άμεση σχέση με τους αριθμούς (4 8 15 16 23 42) και την εξίσωση Valenzetti Equation. Επίσης ήταν ιδρυτικό μέλος της Dharma.
Ο Alvar Hanso παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο πρώτο ARG, το The Lost Experience, και τα περισσότερα στοιχεία που έχουμε για αυτόν τα έχουμε από αυτό το παιχνίδι. Επίσης το Hanso Foundation εμπλέκεται άμεσα και στο παιχνίδι Via Domus.
Όταν είδα το σκηνικό με τον πλειστηριασμό του ημερολογίου του Black Rock, πραγματικά ενθουσιάστηκα, γιατί καλύψανε ένα μεγάλο κενό που αφήσανε στο πρόσφατο 2ο ARG Find815. Συγκεκριμένα ξέραμε από το παιχνίδι πως πίσω από την ανακάλυψη των ψεύτικων συντριμμιών από τον Sam, κρυβόταν το The Maxwell Group, το οποίο είναι θυγατρική των Widmore. Επίσης ξέραμε πως οι συντεταγμένες που βρέθηκε το αεροπλάνο, σύμφωνα με τον Oscar Talbot, περιλαμβανόντουσαν στις συντεταγμένες που υπήρχαν στο ημερολόγιο του Black Rock. Επίσης ξέραμε πως η επίσημη αποστολή του Christiane I που βρήκε τα συντρίμμια, ήταν η ανεύρεση του Black Rock. Αυτό που δεν ξέραμε ήταν πως βρέθηκε το ημερολόγιο στα χέρια του Maxwell Group και πόσο ενεργή ήταν η συμμετοχή του Widmore σε αυτό το group. Την απορία αυτή φυσικά μας την έλυσε αυτό το επεισόδιο.
Ελπίζω να έλυσα κάποιες από τις απορίες σου και να μην σε μπέρδεψα εντελώς :)

George είπε...

Ευχαριστώ για τα σχόλια!

Λιγάκι με μπέρδεψες, λόγω του ότι παρακαλουθώ Lost μόνο από το σήριαλ και όχι μέσω κάποιου παιχνιδιού και αυτό δημιουργεί κάποια κενά που ελπίζω να τα καλύψει η σειρά!

Σας παραδέχομαι στο γεγονός ότι το έχετε ψάξει και θυμάστε τόσες λεπτομέριες!!!

Πάντως παρατηρώ τώρα ότι το 2342 εμφανίζεται και στην εξίσωση Valenzetti Equation!

cypher80b είπε...

Ναι όντως...
Αν κάποιος δεν παρακολούθησε τα παιχνίδια υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπερδεύουν...
Ελπίζω και εγώ σύντομα να καλύψουν κάποια πράγματα από τα παιχνίδια, στη σειρά...
Πάντως θα σου πρότεινα αν έχεις χρόνο να παίξεις το Find815 που ακόμα είναι online

Mitsoulas είπε...

Εμένα μου κάνει εντύπωση το ότι o Desmond ό,τι έχει δει εκτός νησιού αυτό υπάρχει και στο νησί. Εκτός από τους αριθμούς, το Μαύρο Βράχο και το όνομα Hanso,στο s04e05, να υπενθυμίσω ότι κατά τη συνάντησή του με τον πατέρα της Penny έχει "δει": Το ιστιοφόρο σε μινιατούρα πολύ πριν του το προσφέρει η Libby και έναν πίνακα με πολική αρκούδα και την επιγραφή "NAMASTE" από πάνω.