Κυριακή 2 Μαρτίου 2008

Lost Via Domus: Review

Αφού έπαιξα και τερμάτισα το παιχνίδι τις προηγούμενες μέρες, δημοσιεύω τώρα τις εντυπώσεις μου από αυτό. Καταρχήν θέλω να πω πως απογοητεύτηκα γιατί περίμενα κάτι καλύτερο από αυτό που τελικά είδα. Ας δούμε όμως τα πράγματα πιο αναλυτικά.

Πλοκή: 5/10
Οι δημιουργοί του παιχνιδιού προσπάθησαν να μείνουν κοντά στη πλοκή των 2 πρώτων σεζόν της σειράς συμπεριλαμβάνοντας αρκετά πράγματα και από την 3η. Παρόλο που το παιχνίδι έχει ως ένα βαθμό τη δική του πλοκή που προσπαθεί να κινηθεί παράλληλα με τη σειρά, εντούτοις αυτό δεν επιτυγχάνεται. Τα γεγονότα της σειράς εξελίσσονται τόσο γρήγορα που τελικά καταλήγουν να είναι εντελώς ασυσχέτιστα με την πλοκή του παιχνιδιού. Για παράδειγμα την δεύτερη κιόλας μέρα, ο Michael ψάχνει ξύλα για να φτιάξει τη σχεδία. Οι διάλογοι είναι αρκετά φτωχοί και σου δίνουν την εντύπωση πως φτιάχτηκαν με τέτοιο τρόπο που να θυμίζουν τη σειρά, παρά να εξυπηρετούν τη πλοκή του παιχνιδιού. Αν κάποιος δεν έχει παρακολουθήσει τη σειρά, θα δυσκολευτεί αφάνταστα να μπει στο κλίμα του παιχνιδιού. Όσο όμως παίζεις τόσο καλύτερα μπαίνεις στο κλίμα. Δυστυχώς όμως το παιχνίδι είναι αρκετά σύντομο με αποτέλεσμα μέχρι να μπεις εντελώς στο κλίμα αυτό τελειώνει. Στα θετικά οι αρκετές τοποθεσίες από τη σειρά που συμπεριλήφθηκαν στο παιχνίδι, αν και μπορούσαν να βάλουν και περισσότερες.

Γραφικά/Animations: 7/10
Ένα από τα θετικά του παιχνιδιού είναι τα γραφικά του. Παρόλο που έχω δει και καλύτερα πράγματα από την Ubisoft, εντούτοις οφείλω να ομολογήσω πως ειδικά όσον αφορά τη ζούγκλα και τα τοπία στο νησί, έχουν κάνει καταπληκτική δουλεία. Το ίδιο δεν μπορεί να πει κάποιος και για τα animations τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις δείχνουν αρκετά πρόχειρα σχεδιασμένα. Οι χαρακτήρες δεν είναι όλοι καλά σχεδιασμένοι. Υπάρχουν χαρακτήρες αρκετά καλά σχεδιασμένοι όπως ο Mikhail, αλλά υπάρχουν και άλλοι όπως ο Mr. Friendly, που δεν θυμίζουν καθόλου τον χαρακτήρα της σειράς.

Sound/Music: 8/10
Άλλο ένα μείον του παιχνιδιού είναι το ότι οι χαρακτήρες δεν έχουν όλοι τη φωνή των πραγματικών ηθοποιών. Έτσι στην αρχή σου φαίνεται αρκετά παράξενο, πράγμα όμως που στη συνέχεια συνηθίζεις. Τα ηχητικά εφέ είναι σε γενικές γραμμές αρκετά καλά και σε βάζουν στο κλίμα. Το μεγαλύτερο όμως ατού του παιχνιδιού είναι η εκπληκτική μουσική του Michael Giacchino που δένει άψογα με τη σειρά και καταφέρνει να δημιουργήσει εκπληκτική ατμόσφαιρα.

Controls/Gameplay: 5/10
Τα controls του παιχνιδιού δεν είναι και ότι καλύτερο έχω δει σε παιχνίδια αυτού του τύπου (τουλάχιστον σε PC) και αυτό γιατί το παιχνίδι σχεδιάστηκε με βάση τις κονσόλες. Αυτό επηρεάζει και την όλη εμπειρία του παιχνιδιού. Θα συνιστούσα πριν να αρχίσετε να παίζεται, να ρυθμίζεται πρώτα τα controls ώστε να είναι στα μέτρα σας, και ειδικά το mouse sensitivity. Όσον αφορά το gameplay δυστυχώς είναι αρκετά φτωχό. Τα puzzles είναι αρκετά εύκολα, τουλάχιστον για τους λάτρες αυτού του είδους παιχνιδιών, αλλά και επαναλαμβανόμενα. Στην ουσία υπάρχει ένα και μόνο puzzle το οποίο αλλάζει επίπεδο δυσκολίας. Επιπλέον έχεις την αίσθηση πως το παιχνίδι σε κατευθύνει σε κάθε σου βήμα, ειδικά όταν περιπλανιέσαι στη ζούγκλα, όπου αν βγεις από το μονοπάτι που πρέπει να ακολουθήσεις, εμφανίζεται ένα ενοχλητικό μήνυμα. Απίστευτα ενοχλητικές είναι και οι οθόνες loading οι οποίες εμφανίζονται αρκετά συχνά. Στα θετικά είναι η όλη ιδέα με τα flashbacks, αν και η φωτογράφηση με τη κάμερα καταντά αρκετές φορές ενοχλητική. Επίσης αρκετά καλή προσθήκη το “previously on Lost” που εμφανίζεται στην αρχή κάθε κεφαλαίου του παιχνιδιού.

Γενικά: Σίγουρα οι gamers δεν θα αγαπήσουν αυτό το παιχνίδι αφού έχει αρκετά κενά στη πλοκή, έχει φτωχά puzzles και είναι αρκετά σύντομο. Όσοι δεν είστε fun της σειράς, καλό είναι να μείνετε μακριά από αυτό, αφού δεν θα καταφέρετε να μπείτε στο κλίμα. Όσοι από την άλλη είστε fun της σειράς νομίζω θα πρέπει να του δώσετε μια ευκαιρία, όχι τόσο για το φοβερό story, αλλά κυρίως γιατί σε κάνει να νιώθεις πως είσαι και εσύ στο νησί, ειδικά όταν περιφέρεσαι στη ζούγκλα και σε κυνηγάει ο καπνός.

Συνολική βαθμολογία: 6.25/10

Όσοι έχετε παίξει ή ήρθατε σε μια πρώτη επαφή με το παιχνίδι, περιμένω τα σχόλια σας και τη ψήφο σας στη ψηφοφορία.