Παρασκευή 22 Αυγούστου 2008

Alternate Reality Games – Μέρος 1ο

Με αφορμή το τελευταίο poll που αναρτήσαμε στο Blog μας και τα αποτελέσματα που προκύπτουν από αυτό, αποφάσισα να φτιάξω μια ανάρτηση στην οποία να δίνω μια ιδέα για το τι είναι ARG (Alternate Reality Games) αλλά και πληροφορίες για τα 3 ARG που είναι σχετικά με το LOST.

Διαβάστε Περισσότερα

Τα παιχνίδια εναλλακτικής πραγματικότητας όπως είναι η μετάφραση στα ελληνικά, είναι ιστορίες αλληλεπίδρασης (παιχνίδια) που χρησιμοποιούν τον πραγματικό κόσμο σαν πλατφόρμα στην οποία εξελίσσονται. Συχνά χρησιμοποιούν πολλαπλά στοιχεία από media και παιχνίδια, ώστε να αναπτυχθεί μια ιστορία η οποία επηρεάζεται από τις ιδέες ή τις πράξεις των συμμετεχόντων.

Συνήθως έχει τη μορφή μια ιστορίας που απαιτεί την έντονη ανάμιξη των παικτών, εξελίσσετε σε πραγματικό χρόνο και εξελίσσεται ανάλογα με τις αντιδράσεις των συμμετεχόντων σε αυτό, αλλά και χαρακτήρων (φανταστικών και μη) που ελέγχονται από τους σχεδιαστές του παιχνιδιού. Οι παίχτες αλληλεπιδρούν απευθείας με αυτούς τους χαρακτήρες , λύνουν γρίφους σχετικούς με την πλοκή του παιχνιδιού και συχνά δουλεύουν μαζί σε communities (ομάδες) ώστε να αναλύσουν την ιστορία και να συντονίσουν τις πραγματικές αλλά και τις on-line δραστηριότητες του παιχνιδιού. Τα ARG γενικά χρησιμοποιούν πολυμέσα, όπως βίντεο, τηλέφωνα, e-mail, αλληλογραφία ακόμα και την τηλεόραση και το ραδιόφωνο αλλά βασίζονται στο διαδίκτυο σαν το κεντρικό μέσο σύνδεσης. Πολλές φορές διάφορα events πραγματοποιούνται στον πραγματικό κόσμο για την προώθηση του παιχνιδιού όπως συμμέτοχες σε φεστιβάλ τηλεόρασης, κόμικ και όχι μόνο.

Τα ARG γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή και νέα παιχνίδια εμφανίζονται συχνά. Συνήθως είναι δωρεάν η συμμετοχή σε αυτά και το κόστος τους αποσβένεται από προϊόντα σχετικά με το παιχνίδι (Puzzles, κάρτες κλπ) ή μέσω της σχέσης τους με άλλα υπάρχοντα προϊόντα (Video Games, τηλεοπτικές σειρές, ταινίες κλπ).

Πλέον τα ARG αναγνωρίζονται και από τον κόσμο του entertainment και πολλά από αυτά κερδίζουν βραβεία ή υποψηφιότητες για βραβεία όπως Emmy και τα British Academy Television Awards.

H παραγωγή του Lost έχει προχωρήσει μέχρι τώρα στην δημιουργία τριών τέτοιων παιχνιδιών (το ένα εξελίσσετε τώρα) τα οποία εξελίσσονται κατά τη διάρκεια της διακοπής της σειράς (ανάμεσα στις σεζόν). Όπως δήλωσαν επανειλημμένα οι δημιουργοί, σκοπός αυτών των παιχνιδιών είναι να απασχολήσουν τους φίλους της σειράς κατά τη διάρκεια της διακοπής και να δώσουν στο πιο φανατικό κοινό κάποια επιπλέον στοιχεία για την σειρά τα οποία όμως δεν είναι απαραίτητα στοιχεία που καθορίζουν την πλοκή της σειράς ή που χωρίς αυτά κάποιος δεν θα μπορεί να παρακολουθήσει την σειρά. Στην επόμενη ανάρτηση θα προσπαθήσω να αναλύσω τα 3 αυτά παιχνίδια δίνοντας στοιχεία κυρίως για την πλοκή τους και την σχέση τους με την σειρά. Μείνετε λοιπόν συντονισμένοι....

2 σχόλια:

xifomaxos είπε...

Tέλεια η εισαγωγή στα ARG cypher :)

108asteri είπε...

Φοβερή ανάλυση cypher!!Μερικά απ' αυτά που έγραψες δεν τα γνώριζα καν (πχ βραβεία). Περιμένουμε το επόμενο.