Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

5x06 - 316 Review

O τίτλος του επεισοδίου αναφέρεται στην πτήση επιστροφής των Ο6 στο νησί και η εναρκτήρια σκηνή του είναιμια κλασσική εικόνα του Lost, την εικόνα ενός ματιού. Καθώς το πλάνο ανοίγει βλέπουμε τον Jack πεσμένο ανάσκελα στη ζούγκλα, μια σκηνή σχεδόν πανομοιότυπη με την αρχική σκηνή του πρώτου επεισοδίου της σειράς.
Διαβάστε τη συνέχεια

Ο Jack συνέρχεται και σηκώνεται κρατώντας στο χέρι του ένα κομμάτι από χαρτί που γράφει «Μακάρι».Πριν προλάβει να συνέλθει εντελώς ακούει μια έκκληση βοήθειας, είναι ο Hurley που παλεύει να κρατηθεί στην επιφάνεια μιας λίμνης πιασμένος από μια θήκη κιθάρας. Ο Jack χωρίς δεύτερη σκέψη πηδά τον καταρράκτη, τον σώζει και μετά κατευθύνεται στην όχθη όπου η Kate βρίσκεται λιπόθυμη. Όταν συνέρχεται συνειδητοποιεί ότι επέστρεψαν στο νησί….

Η αρχή της επιστροφής όμως των Ο6 έγινε 46 ώρες πριν την άφιξή τους στο νησί. Στην εκκλησία η Mrs Ηawking οδηγεί τους Jack, Sun, Ben και Desmond στο υπόγειο με το εκκρεμές όπου αποκαλύπτεται πως είναι σταθμός της Dharma.

Σύμφωνα με τις εξηγήσεις της Mrs Hawking ο σταθμός χτίστηκε προκειμένου να ανακαλυφθεί ο δρόμος προς το νησί καθώς αυτό μετακινείται συνεχώς και υπάρχουν ορισμένα μόνο παράθυρα ευκαιρίας που οδηγούν σ’ αυτό. Προκειμένου η προσπάθεια επιστροφής των Ο6 να είναι επιτυχημένη θα πρέπει να αναπαραστήσουν όσο καλύτερα μπορούν τις συνθήκες της αρχικής πτήσης, διαφορετικά το αποτέλεσμα θα είναι απρόβλεπτο. Ο μόνος που φαίνεται να διαφωνεί είναι ο Desmond ο οποίος αρκετά θυμωμένος για όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν παραδίδει το μήνυμα του Faraday σε μια όχι και τόσο έκπληκτη Mrs Ηawkings και φεύγει. Εκτός από τον τρόπο επιστροφής στο νησί η Eloise έχει και κάτι άλλο για τον Jack, το σημείωμα αυτοκτονίας του John.


Tις ώρες που μεσολαβούν μέχρι την αναχώρηση της πτήσης 316, o Ben αποφασίζει να υλοποιήσει μια υπόσχεση σε παλιό φίλο ενώ ο Jack να πάει σε κάποιο μπαρ. Μόνο που το ποτό του το διακόπτει ένα τηλεφώνημα που έχει ως αποτέλεσμα να γνωρίσουμε τον παππού του Jack, τον Ray που βρίσκεται σε ένα ίδρυμα ηλικιωμένων και έχει τάσεις φυγής.

Η επίσκεψη στον παππού φέρνει στον Jack και κάτι χρήσιμο για το ταξίδι που σχεδιάζει, ένα ζευγάρι παπούτσια του Christian. Επιστρέφοντας σπίτι του ο Jack είχε μια απρόσμενη επίσκεψη, την Kate σε άσχημη κατάσταση να του λέει πως θα τον ακολουθήσει στο νησί. Με μια προϋπόθεση, να μη ρωτήσει ποτέ τι απέγινε ο Aaron…Και ο Jack δέχεται, χωρίς δεύτερη σκέψη….

Το επόμενο πρωινό βρίσκει την Kate στο σπίτι του Jack να παίρνουν μαζί πρωινό ότι χτυπάει το τηλέφωνο. Είναι ο Ben που τηλεφωνεί από τη μαρίνα, χτυπημένος και βρεγμένος, για να ζητήσει από τον Jack να πάρει το πτώμα του John από το χασάπικο μια και αυτός έχει…καθυστερήσει.

Πράγματι ο Jack το κάνει, αφού βάζει στο πτώμα του John τα παπούτσια του πατέρα του και το γράμμα που ακόμα δεν έχει διαβάσει.
Στο αεροδρόμιο του L.A. φαίνεται πως οι καταστάσεις αρχίζουν να μοιάζουν πάρα πολύ σε αυτές που επικρατούσαν πριν την απογείωση της πτήσης της Οσεάνικ. Ο Jack προσπαθεί να επιβιβάσει το φέρετρο στο αεροπλάνο, όταν δέχεται συλλυπητήρια από έναν περίεργο τύπο,η Kate και η Sun φτάνουν και ξαφνικά φτάνει και ο Sayid ως κρατούμενος συνοδευόμενος από μια γυναίκα αστυνομικό, όπως ακριβώς και η Kate στην 815.

Στο αεροδρόμιο βρίσκεται και ο Hurley διαβάζοντας ένα ισπανικό κομικ και έχοντας μια θήκη κιθάρας μαζί του.

Οι Oσεανικ 6 επιβιβάζονται στην 316 πτήση και λίγο πριν κλείσει η πόρτα του αεροπλάνου εμφανίζεται ο Ben, με μώλωπες και το χέρι σε νάρθηκα, καθυστερημένος όπως ο Hurley στην πτήση 815. Μαζί τους είναι και ο περίεργος τύπος που έδωσε τα συλλυπητήριά του στον Jack.

Το αεροπλάνο απογειώνεται και ο πιλότος κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις για να ανακαλύψουμε ότι είναι ο Frank Lapidus, ο οποίος όταν βλέπει τους επιβάτες του καταλαβαίνει ότι σίγουρα δεν πάνε στο Guam.


Λίγες ώρες μετά ο Jack αποφασίζει να διαβάσει τελικά το λιτό σημείωμα του John….
«Jack, Μακάρι να με είχες πιστέψει»

Δευτερόλεπτα μετά αρχίζουν οι αναταράξεις και ένα φως καλύπτει την καμπίνα επιβατών.
Έτσι βρέθηκαν στο νησί οι Jack, Hurley, Kate. Και εκεί που αναρωτιούνται για το που είναι οι υπόλοιποι, εμφανίζεται ένα φορτηγάκι της Dharma, ένας ένοπλος με στολή Dharma βγαίνει και τους σημαδεύει όταν διαπιστώνουν ότι μπροστά τους βρίσκεται ο Jin.