Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Η Ζωή και ο Θάνατος του Jeremy Bentham - Review

To 7ο επεισόδιο της φετινής σεζόν είναι πλέον γεγονός και μπορώ να πώ πως ήταν ένα από τα καλύτερα που παρακολουθήσαμε φέτος. Ένα από τα ερωτήματα που μας απασχολούσε από το τέλος της 4ης σεζόν πήρε απάντηση. Πως στο καλό βρέθηκε ο Locke στο φέρετρο… Και η ιστορία σίγουρα έκρυβε πολλές εκπλήξεις, απαντήσεις και νέα ερωτήματα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά.

Διαβάστε Περισσότερα

Caesar – Ilana και time traveling θεωρίες
Η πρώτη σκηνή του επεισοδίου μπορεί να μας έκανε να πιστέψουμε πως ο Caesar βρισκόταν σε κάποιο γραφείο εκτός νησιού, στο γραφείο της Hawking ή του Widmore ίσως, αλλά οι πιο παρατηρητικοί και αυτοί που είδαν τα extras της 3ης σεζόν, σίγουρα θα αναγνώρισαν το συγκεκριμένο γραφείο, αφού ήταν το γραφείο που χρησιμοποιεί ο Ben στην Hydra, σε μια από τις σκηνές που κόπηκαν…

Το ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη σκηνή είναι πως βλέπουμε τον Caesar να ανακαλύπτει κάποια γνωστά σε εμάς έγγραφα. Σελίδες από τις σημειώσεις του Daniel αλλά και χάρτες που είδαμε ξανά. Ο χάρτης με τον Tempest αλλά και ο χάρτης της Rousseau. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει 3 πράγματα. Ή κάποιος τα πήρε από τον Daniel και στη συνέχεια έκανε μια επίσκεψη στην Hydra, ή ο ίδιος ο Daniel πέρασε κάποια στιγμή από εκεί και τα άφησε.

Η τρίτη θεωρία είναι και η αγαπημένη μου και έχει να κάνει με τον Ben. Ξέρουμε πως το συγκεκριμένο γραφείο ανήκει στον Ben. Επίσης ξέρουμε πως ο Ben όσο ήταν στο νησί φαίνεται να γνωρίζει αρκετά και να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τους άλλους. Θα μπορούσε λοιπόν οι ίδιοι οι Losties να τον συνάντησαν στο παρελθόν και να του είπαν κάποια πράγματα; Θα μπορούσε ο Faraday σε κάποιο από τα ταξίδια του να συνάντησε τον Ben και να του είπε πράγματα που θα συμβούν στο μέλλον; Θα μπορούσε να είναι αυτός που του έδωσε τα χαρτιά και του είπε να φτιάξει τον αεροδιάδρομο στην Hydra; Με όλα αυτά που γίνονται το βρίσκω αρκετά πιθανόν…


Οι 2 νέοι χαρακτήρες που περιμέναμε από την αρχή της σεζόν, αποκάλυψαν σήμερα τα ονόματα τους. Πρόκειται για τους Caesar και Ilana που μάλλον θα αποκτήσουν σημαντικό ρόλο στη συνέχεια της σειράς. Πιστεύω πως ο Widmore είναι αυτός που τους έβαλε στο αεροπλάνο και πως μετά την αποτυχία του Locke και του Ben να τους μαζέψουν, ο Widmore έκανε αυτό που υποσχέθηκε στον John. Ελπίζω πάντως πως δεν θα έχουν το άδοξο τέλος των Paulo Και Nikki αλλά θα προσφέρουν στην συνέχεια.



Και για να κλείσουμε με την πρώτη αυτή σκηνή, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες από την παραγωγή η συγκεκριμένη σκηνή προοριζόταν για έναρξη της σεζόν…

Για τι πιλότο με περάσατε;
Από την μέρα που η Ajira έκανε την εμφάνιση της στο promo των Fray, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν πως ίσως να βλέπαμε ένα αεροπλάνο της συγκεκριμένης εταιρίας, όχι απλά να μεταφέρει τους έξι πίσω στο νησί, αλλά και να προσγειώνεται στον διάδρομο που έκτιζαν οι Others, πίσω στην 3η σεζόν, στο νησάκι με τον σταθμό Hydra. Από τότε πέρασαν μερικοί μήνες και τελικά φτάσαμε στο περασμένο επεισόδιο όπου είδαμε τους 6 να επιστρέφουν. Τότε ήμουν πιο σίγουρος από ποτέ πως ίσως αυτό που σκεφτόμουν να γινόταν πραγματικότητα. Παρόλα αυτά ακόμα και σήμερα που το είδα, δεν το πίστευα.

Πολλά ήταν τα στοιχεία που οδηγούσαν σε αυτό το συμπέρασμα… Το κανό στο The Little Prince ήταν ένα από τα πιο δυνατά. Όχι μόνο γιατί παρέπεμπε στην πτήση της Ajira με το μπουκάλι που υπήρχε σε αυτό, αλλά και σε ένα παρόμοιας κατασκευής ιστιοπλοϊκό που χρησιμοποίησαν οι Sawyer,Kate και Carl κατά την απόδραση τους από την Hydra… Και που θα μπορούσε να βρει κάποιος τέτοια κανό, εκτός από την Hydra που απ’ ότι φαίνεται οι Others τα χρησιμοποιούσαν σαν μεταφορικό μέσο.


Ένα άλλο στοιχείο που με έκανε να πιστεύω πως τελικά ο Lapidus θα προσγειώσει άθικτο το αεροπλάνο, ήταν και η κίνηση του Ben να κατευθυνθεί στο πιλοτήριο λίγο πριν τα flashes… Δεν πίστεψα πως έφυγε για να αφήσει μόνο τον Jack όπως είπε, αλλά για να μιλήσει με τον Lapidus. Για να του πει για τον αεροδιάδρομο που τον περίμενε στο νησάκι της Hydra. Έτσι ο Lapidus όπως και την πρώτη φορά που έφτασε με το ελικόπτερο στο νησί, έτσι και τώρα, καταφέρνει να προσγειώσει το αεροπλάνο σχεδόν άθικτο…



Όσον αφορά την ακριβή χρονική περίοδο στην οποία βρίσκονται οι επιζόντες της πτήσης μπορεί να μην είναι ξεκάθαρα τα πράγματα αλλά δεν είναι και τόσο θολά. Το σίγουρο είναι πως βρίσκονται σε κάποια στιγμή στο μέλλον. Και όταν λέω μέλλον εννοώ το παρόν αυτών που επέστρεψαν δηλαδή κάπου στο 2007. Αυτό θα δικαιολογούσε και θα έδενε άψογα με τον ερημωμένο καταβλισμό που βρέθηκε από τους Losties σε κάποιο από τα flashes. Το σίγουρο είναι πως το κανό που ήταν επίσης εκεί και που πήραν οι Losties ανήκε πιθανόν στον Lapidus και την Sun που απ’ ότι φαίνεται άφησαν τους υπόλοιπους για να πάνε στο κυρίως νησί ίσως για να βρουν βοήθεια.

Το όνομα μου είναι John Locke και θυμάμαι να πεθαίνω
Φυσικά το πρώτο σοκ έρχεται με την αποκάλυψη πως ο Locke είναι ζωντανός στο νησί. Θα μπορούσε όντως αυτός που είδαμε να είναι ένας ολοζώντανος με σάρκα και οστά Locke; Ή θα μπορούσε να είναι σε κάποια μορφή άλλη, ίσως κάτι σαν τον Christian; Εδώ σίγουρα δεν μπορούμε να απαντήσουμε με βεβαιότητα. Παρόλα αυτά τα πράγματα δείχνουν πως ίσως ο Locke όντως να αναστήθηκε. Και νομίζω για μένα αυτό θα ήταν και το καλύτερο.


Επειδή αν άξιζε κάποιος να επιστρέψει από τον θάνατο, το νησί να τον αναστήσει, αυτός δεν είναι άλλος από τον John Locke. Πάντα ακολουθούσε αυτό που το νησί του έλεγε να κάνει και τα εκτελούσε με τυφλή πίστη. Μέχρι ακόμα και τον θάνατο. Που μπορεί να ήρθε διαφορετικά από ότι ίσως να περιμέναμε αλλά για να εκπληρώσει τα σχέδια του νησιού. Εξάλλου το νησί είναι ένα μέρος που γίνονται θαύματα και αυτό θα μπορούσε να είναι ένα από αυτά.

Τυνησία – Widmore – Abaddon
Το επόμενο πράγμα που μαθαίνουμε είναι τι απέγινε ο Locke Μετά που γύρισε τον τροχό. Όπως και ο Ben έτσι και ο Locke κατέληξε στην έρημο στην Τυνησία. Όπως και τότε έτσι και τώρα κάποιοι βεδουίνοι έφτασαν στη σκηνή, αυτή τη φορά είναι γεγονός, πως τους πήρε λίγο. Το μόνο νέο που μάθαμε είναι πως ο χώρος παρακολουθείτε από κάμερες. Κάμερες που όπως μαθαίνουμε αργότερα τοποθέτησε ο Widmore για να παρακολουθεί την έξοδο όπως είπε του νησιού.


Αφού λοιπόν ο Locke μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ξυπνά για να συναντήσει δίπλα του τον Widmore. Και εδώ είναι που καταλαβαίνουμε πως το επεισόδιο έχει κυρίως να κάνει με την διαμάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό. Μπορεί ο Widmore να δείχνει σαν ο «καλός» στην συγκεκριμένη σκηνή, να παρουσιάζεται σαν αυτός που θα βοηθήσει τον Locke και θα λύσει όλα του τα προβλήματα, αλλά σίγουρα δεν ξέρουμε τα κίνητρα του. Αυτό που πιστεύω είναι πως τόσο ο Widmore όσο και ο Ben βάζουν πάνω απ΄όλα τον εαυτό τους. Και το ότι θέλουν και οι 2 πλευρές πίσω τον Locke και τους Ο6 μάλλον είναι επειδή από αυτό εξαρτάται το μέλλον του νησιού, αυτού που τελικά θέλουν και οι 2 πλευρές για δικό τους. Τo σίγουρο είναι πως στον πόλεμο αυτό, που όπως είπε ο Widmore θα αρχίσει σύντομα, ο Locke θα παίξει σημαντικό ρόλο και ίσως να είναι αυτός που θα κρίνει την έκβαση του.


Άλλο ένα ενδιαφέρον πράγμα που μαθαίνουμε είναι πως ο Widmore υπήρξε κάποτε ηγέτης των Others και πως ο Ben τον ξεγέλασε όπως ο ίδιος είπε και τον απέβαλε από το νησί. Πιστεύω πως σε κάποια στιγμή θα μάθουμε τι ακριβώς έγινε την συγκεκριμένη χρονική περίοδο (που την τοποθετώ στα μέσα της δεκαετίας του 1980) και κάτω από ποιες συνθήκες εκδιώχθηκε ο Widmore από το νησί.



Πάντως ο Widmore υποσχέθηκε να βοηθήσει τον Locke και πως θα κάνει τα πάντα για να πετύχει την αποστολή του, πράγμα που με κάνει να είμαι βέβαιος πως το ότι τελικά μαζεύτηκαν όλοι για την πτήση της επιστροφής έχει να κάνει καθαρά με αυτόν, αφού τόσο ο Ben όσο και ο Locke απέτυχαν να το κάνουν. Και είναι αρκετά πιθανόν τόσο η Ilana όσο και o Caesar να δουλεύουν για αυτόν.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο του επεισοδίου ήταν η επανεμφάνιση του Abaddon. Όπως αρκετοί υποψιαζόμασταν, κάποιοι άνθρωποι μπήκαν επίτηδες στην πτήση 815 και ένας από αυτούς ήταν και o Locke τον οποίο έβαλε όπως είδαμε και από την περασμένη σεζόν ο Abaddon. Είναι πλέον φανερό πως ο Widmore από την πρώτη στιγμή ήθελε τον Locke σε εκείνο το νησί… Και μπορεί ο Abaddon να εκτελούσε κυρίως καθήκοντα οδηγού προς τον Locke, αλλά η σκηνή στην Τυνησία είπε στον Locke να πάψει να κάνει πως δεν τον θυμάται, ήταν από τις αγαπημένες που.

Κρίμα πάντως που το τέλος του Abaddon ήταν τόσο άδοξο… Και μπορεί να ήταν ο Ben που τον σκότωσε, αλλά πιστεύω πως αυτό που τον «έδιωξε» από την σειρά είναι ο πρωταγωνιστικός του ρόλος στο Fringe…

Οι συναντήσεις με τους O6 και τον Walt
Τo επόμενο μέρος του επεισοδίου αφορούσε κυρίως το πώς πλησίασε ο Locke αυτούς που έφυγαν και πως είσπραξε την άρνηση τους για επιστροφή. Ίσως να μας φάνηκε πως τα πράγματα κύλησαν πολύ γρήγορα και πως ίσως θα έπρεπε να δούμε περισσότερα από αυτές τις συναντήσεις, αλλά η αλήθεια είναι πως ούτε χρόνος υπήρχε για κάτι τέτοιο και φυσικά θα ήταν και ανούσιο. Η ουσία ήταν να δούμε πως η άρνηση των Ο6 οδήγησε τον Locke στην τελική πράξη απελπισίας και όχι να δούμε αναλυτικά τις συζητήσεις αυτές.


Το μόνο ενδιαφέρον ίσως από αυτές τις συναντήσεις ήταν η τήρηση της υπόσχεσης που έδωσε στον Jin αλλά και η συνάντηση του με τον Walt. Επιτέλους μετά από αρκετό καιρό είδαμε τον Walt να επιστρέφει. Μπορεί η συνάντηση τους να ήταν σύντομη και ίσως να ήταν και η τελευταία φορά που είδαμε τον Walt, αλλά αυτή η συνάντηση ήταν κάτι που έπρεπε να κάνει ο John.


Το ότι άκουσε αυτά που του είπε ο μικρός και τελικά δεν του έκανε την πρόταση για επιστροφή, λέγοντας στον Abaddon πως ο Walt πέρασε πολλά, μου λέει πως μάλλον δεν θα τον ξαναδούμε. Το χάρισμα του πάντως φαίνεται πως δεν το έχασε αφού λέει στον John πως τον ονειρεύτηκε με κοστούμι περιτριγυρισμένο από ανθρώπους που θέλουν το κακό του. Και πιστεύω πως η εκπλήρωση αυτού του ονείρου του Walt θα είναι και η τελευταία γεύση που θα πάρουμε από αυτόν…


Αφού λοιπόν ο Locke συναντήθηκε με όλους και είσπραξε την άρνηση τους για επιστροφή και αφού δεν μπόρεσε να βρεί και τον μοναδικό άνθρωπο που στάθηκε ποτέ δίπλα του, την Helen, οδηγούμαστε στην καλύτερη σκηνή του επεισοδίου… O Locke πλέον γνωρίζει πως η μόνη λύση που του απέμεινε είναι αυτό που του είπε ο Richard…

Πρέπει να πεθάνεις για να τους πείσεις John
Η καλύτερη σκηνή της σεζόν μέχρι αυτή τη στιγμή και μια από τις καλύτερες σκηνές όλης της σειράς, ήταν η σκηνή ανάμεσα στο Ben και τον Locke. Οι εκπληκτικές ερμηνείες τόσο του Terry O’ Quinn αλλά και του Michael Emerson, η έντονη συναισθηματική ένταση και η εναλλαγή συναισθημάτων πραγματικά απογείωσε την συγκεκριμένη σκηνή σε άλλο επίπεδο. Δεν θα έλεγα πάντως το ίδιο και για τη δημοτικότητα του Ben. Ο Ben φαίνεται όσο ποτέ άλλοτε εκτός των νερών του. Φαίνεται να αιφνιδιάστηκε από την επιστροφή του Locke από το νησί και είναι πεπεισμένος πως αυτό είναι το χαρτί για την επιστροφή του. Και μπορεί να μπαίνει στο δωμάτιο και να αλλάζει γνώμη στον Locke αλλά όπως αποκαλύπτεται στιγμές αργότερα, το κάνει για να μπορέσει να πάρει πληροφορίες από αυτόν…


Και δυστυχώς για τον John, ο Ben ακούει αυτά που θέλει να μάθει πιο νωρίς απ’ ότι περίμενε. Ο John του αποκαλύπτει πως η Hawking είναι αυτή που γνωρίζει τον τρόπο επιστροφής και πως ο Jin είναι ζωντανός… Έτσι χωρίς να το σκεφτεί καν, ο Ben, και θεωρώντας πως πλέον τελείωσε με τον Locke τον δολοφονεί. Ο Ben για άλλη μια φορά αποδεικνύει πόσο απερίσκεπτα ενεργεί όταν νοιώθει πως απειλείται ή όταν χάνει την ψυχραιμία του… Γιατί μόνο σαν απειλή θα είδε το γεγονός πως ο Locke θα μπορούσε να επιστρέψει πίσω στο νησί…



Πιστεύω πως ο Ben δεν έχει ιδέα πως ο Locke είναι σημαντικός και την δεδομένη στιγμή δρα απερίσκεπτα. Απόδειξη το γεγονός πως πριν τον εγκαταλείψει μια για πάντα, φτιάχνει το σκηνικό να φανεί σαν αυτοκτονία… Πιστεύω πως σε ένα από τα flashback του Ben θα δούμε πως η Hawking είναι αυτή που του είπε πως ο Locke θα διαδραματίσει κάποιο σημαντικό ρόλο και πως πρέπει να επιστρέψει στο νησί. Ίσως ακόμα και να του είπε πως χωρίς αυτόν δεν θα επιστρέψει ούτε ο ίδιος στο νησί.

Το γεγονός είναι πως η πράξη αυτή του Ben θα τον βάλει σε τρεχάματα και πιστεύω πως ακόμα και τώρα που επέστρεψε στο νησί τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά για αυτόν, μπαίνοντας στην τελική ευθεία του πολέμου που έχει να δώσει. Ανυπομονώ πάντως να δω τη στιγμή που θα καταλάβει πως η πράξη του αυτή στην ουσία εξυπηρέτησε τα συμφέροντα του νησιού και όχι τα δικά του… Πως το νησί τον χρησιμοποίησε για να εκπληρώσει το πεπρωμένο του Locke…

Αυτός είναι που με σκότωσε
Η τελευταία σκηνή του επεισοδίου διαδραματίζεται και πάλι στον σταθμό της Hydra. Ο Locke επισκέπτεται τον Caesar για να μάθει αν τελικά στο αεροπλάνο ήταν και αυτοί τους οποίους πήγε να φέρει πίσω. Το μόνο όμως που ανακαλύπτει είναι πως υπάρχουν κάποιοι τραυματίες μέσα στους οποίους ίσως να είναι και κάποιοι από αυτούς που ψάχνει. Τον μόνο όμως που αναγνωρίζει είναι αυτόν που τον σκότωσε…