Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009

Η Διαμάχη μέσα του - O Fox στο Lost Magazine

Από την πάλη να πιστέψει πως το νησί εξαφανίστηκε πραγματικά μπροστά στα μάτια του, στην πάλη ενάντια στους προσωπικούς του δαίμονες, ο Jack Shephard δεν είχε ποτέ εύκολη ζωή στο Lost. Καθώς η 5η σεζόν έρχεται στο προσκήνιο, ο Matthew Fox μιλά αποκλειστικά για το συναρπαστικό ταξίδι του χαρακτήρα του και το οδυνηρό σημείο στο οποίο τον οδήγησε, να στέκεται πάνω από το φέρετρο του John Locke έτοιμος να συμμαχήσει με τον απρόβλεπτο Benjamin Linus.

Διαβάστε τη συνέχεια

Κατά κάποιο τρόπο μοιάζει με ολόκληρη ζωή από τότε που το Lost ξεκίνησε με ένα κοντινό πλάνο στο σοκαρισμένο και διεσταλμένο πράσινο μάτι του Δρ. Jack Shephard. Το να ξυπνάς με αυτό τον τρόπο μετά που επέζησες από την πτώση της πτήσης 815 της Oceanic, θα μπορούσε εύκολα να κερδίσει μια θέση στις χειρότερες στιγμές της ζωής σου. Όχι όμως αν είσαι ο Jack. Εκείνη η μοιραία μέρα θα εξυπηρετήσει σαν η πρώτη εισαγωγή στον καλό γιατρό και ενώ αρχικά φαίνεται να είναι γενναίος και καθόλου εγωιστής, βοηθώντας τους επιζώντες στην παραλία, δεν πήρε και πολύ μέχρι η πολύ πολύπλοκη φύση του Jack έρθει στο φώς. Σε 5 σεζόν και 108 μέρες στο νησί το κοινό έχει γίνει μάρτυρας των επιτυχιών και των αποτυχιών του σε παρόν, παρελθόν, ακόμα και το μέλλον στην 4η σεζόν.



Και ενώ ο κάθε ένας έχει τους δικούς του δαίμονες ο Jack πέρασε τη ζωή του τρέχοντας από το φάσμα της αποτυχίας, φοβούμενος πως δεν είναι άξιος των προσδοκιών του λαμπρού του πατέρα, Δρ. Christian Shephard. Σπρώχνοντας τον εαυτό του να γίνει ήρωας, ο Jack πήγε τόσο μακριά ώστε να ακολουθήσει την καριέρα του πατέρα του και να γίνει χειρουργός για να σώζει ζωές. Ένας χαρισματικός θεραπευτής. Το επάγγελμα του Jack από τη μια έφερε αίσθηση ελέγχου στη ζωή του και από την άλλη κατάφερε να ενεργοποιήσει τα πιο βασανιστικά βάθη της φύσης του. Η χειρουργική του ανδρεία μπορεί να του πρόσφερε επαγγελματικό σεβασμό, επευφημίες και εμπιστοσύνη για τις ικανότητες του, αλλά δεν επέτρεψε ποτέ στον Jack να βρει γαλήνη και να διώξει το βάρος του να φτιάχνει τα πράγματα σωστά, με οποιοδήποτε κόστος. Στο παρελθόν του οι επιμονές του , του κόστισαν τον γάμο του με την Sarah. Στο νησί βρέθηκε σε αντιπαράθεση με τον εαυτό του και το πνευματικό αντίθετο του, τον John Locke. Μετά την διάσωση του οι ενοχές του Jack που άφησε τους άλλους πίσω, τον οδήγησαν στο ποτό, πράγμα που του κόστισε την δουλειά και τελικά την αγάπη της επίσης διασωθείσας Kate Austen.

Τώρα με την 5η σεζόν του Lost έτοιμη να ξεκινήσει, ο Jack βρίσκεται ξανά σε σταυροδρόμι. Έχοντας πιάσει πάτο στο τέλος της 4ης σεζόν, ο Ben προσπαθεί να βοηθήσει τον Jack θέτοντας του ένα απλό στόχο. Να μαζέψει τους υπόλοιπους από τους Ο6 και να επιστρέψουν πίσω στο νησί, για να γίνουν τα πράγματα και πάλι καλά. Για τον Jack δεν υπάρχει καλύτερος καταλύτης για δράση, μόνο που είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις. Όμως για τον ηθοποιό Matthew Fox αυτή η στιγμή αντιπροσωπεύει το αληθινό σημείο στροφής του Jack. “Οι τελευταίες στιγμές του There’s no place like Home με τον Jack να στρέφεται στον Ben και να του λέει ουσιαστικά ‘Είμαι δικός σου, τι πρέπει να κάνουμε;’, ψυχολογικά, θα πρέπει να είναι το σημείο αναφοράς του χαρακτήρα μου και στα 6 χρόνια”, εξηγεί ο Fox στο The Lost Magazine. “Είναι μια στροφή. Θα γίνει αμέσως; Όχι. Θα έχει ενδοιασμούς; Θα έλεγα πιθανόν ναι, αλλά αυτό θα είναι η αρχή για να βρει ξανά τον εαυτό του”.



Και αυτό είναι, που όλοι ελπίζουν και περιμένουν από τον Jack Shephard, αλλά ο Fox λέει πως είναι μακρύς ο δρόμος και με πολλά εμπόδια. “Η 4η σεζόν μπορώ να πω πως ήταν μια από τις δυσκολότερες σεζόν”, ομολογεί ο ηθοποιός. “Συγκεκριμένα τα τελευταία επεισόδια ήταν εξαντλητικά. Το να παίξω όλες τις σκηνές που οδηγούσαν μέχρι τη στιγμή πάνω από το φέρετρο του Locke με τον Michael Emerson (Ben) ήταν σκληρό. Ήταν το σημείο που σκέφτηκα ‘Ελπίζω αυτή να είναι η τελευταία φορά που πρέπει να βρεθώ σε αυτή την συναισθηματική κατάσταση, ώστε να αρχίσω να απομακρύνω τον Jack από τη στροφή που θα ακολουθήσει σύντομα μετά από αυτό’”.

Για 3 σεζόν ο Fox, μαζί με το υπόλοιπο καστ, έμαθαν να υποδύονται τους χαρακτήρες τους στιγμιαία, δουλεύοντας σενάριο με σενάριο και χαρτογραφώντας τα κίνητρα και την πλοκή της δικής τους ιστορίας. Οι παραγωγοί Damon Lindelof και Carlton Cuse κρατούσαν όλους τους ηθοποιούς στο σκοτάδι σχετικά με τους χαρακτήρες τους, όσο μπορούσαν, για να προστατέψουν την ακεραιότητα της ιστορίας αλλά και τις ερμηνείες. Αλλά η τεράστια στιγμή που άλλαξε το παιχνίδι στο τέλος του φινάλε της 3ης σεζόν “Through the looking glass”, έγινε σημαντική στιγμή για τον Fox και την παρτενέρ του Evangeline Lilly. Έριξε τελικά περισσότερο φως στο μέλλον του Jack και της Kate. Με την αποκάλυψη πως το ζευγάρι ήταν εκτός νησιού και πίσω στο σπίτι τους, τόσο ο Fox όσο και η Lilly, απέκτησαν τη σπάνια ευκαιρία να αποσπάσουν μυστικά από τους παραγωγούς, ώστε να μπορούν να παίξουν τις αλλαγές που έρχονταν.



“Ήταν πολύ κρίσιμο”, λέει ο Fox για το ότι έμαθε περισσότερα για το πεπρωμένο του Jack για την 4η σεζόν. “Ο Damon και εγώ περάσαμε αρκετό χρόνο συζητώντας για την εικόνα του Jack στο νησί, πηγαίνοντας από το ‘Επιτέλους πέτυχα και τους έσωσα όλους’, στην εικόνα του μέλλοντος του απελπισμένου, αλκοολικού και εθισμένου να φωνάζει στην Kate πως πρέπει να πάνε πίσω. Το να γέμιζε αυτός ο χρόνος ανάμεσα σε αυτά τα 2 σημεία και να καταλάβω τι έγινε ανάμεσα σε αυτά τα σημεία, ήταν κρίσιμο για εμένα. Ήταν ένα σημείο που εκτός από τις συνηθισμένες συνομιλίες μας για τον χαρακτήρα και την ιστορία, ο Damon και εγώ ξέραμε πως έπρεπε να κάνουμε μια αρκετά καλή και μεγάλη συζήτηση για το πώς θα εξελισσόταν αυτό”. Χρησιμοποιώντας αυτή τη γνώση, ο Fox λέει πως στο μυαλό του μπορούσε να σχεδιάσει πώς να επεξεργαστεί αξιόπιστα την πτώση του Jack κατά τη διάρκεια της 4ης σεζόν.

Ένας άλλος σημαντικός καταλύτης για τον Fox στο να δουλέψει την εξέλιξη τουJack, ήταν η ανακοίνωση από το ABC, τον Damon και τον Carlton της ημερομηνίας τέλους του Lost. Η απογοήτευση του να μην γνωρίζεις πόσο μακρύ θα ήταν το ταξίδι του Jack αμέσως πέρασε με αυτά τα νέα. Παρόλο που δεν άλλαξε την μέρα παρά μέρα παραγωγή στο σόου, ο Fox λέει πως έδωσε σε όλους μια ανανεωμένη αίσθηση εστίασης. “Νομίζω πως όλα οφείλονται στο ότι ο Damon γνώριζε πως έπρεπε να τελειώσει, επειδή στα κεφάλια αυτού και του Carlton, υπήρχε η ιστορία και υπολόγισαν πόσα επεισόδια θα χρειάζονταν για να πουν αυτή την ιστορία. Πήγαν στο δίκτυο σε μια δύσκολη αποστολή και έκαναν αρκετή προσπάθεια ώστε να είναι σίγουροι πως δεν θα τους ζητηθεί να κάνουν περισσότερα επεισόδια απ’ όσα θα απαιτούσε η ιστορία για να ειπωθεί. Για εμάς στην Χαβάη, τους ανθρώπους εδώ που δουλεύουν στο σόου – συνεργεία, ηθοποιούς, σκηνοθέτες – ήταν νομίζω ψυχολογικά καλό να το γνωρίζουμε μπαίνοντας στην 4η σεζόν.”



Με μόνο 34 ώρες ιστορίας να απομένουν να μας πουν, τα κομμάτια του πάζλ του Lost άρχισαν να ενώνονται με περισσότερη σαφήνεια τώρα. Στέκοντας στο βάραθρο της 5η σεζόν ο Fox έχει την δυνατότητα να είναι περισσότερο αντανακλαστικός για αυτά που έρχονται. Αλλά όταν ερωτήθηκε για την αγαπημένη του ιστορία, είπε πως του είναι δύσκολο να βλέπει την ιστορία σε κομμάτια. “Πραγματικά βλέπω το Lost σαν μια τεράστια γιγαντιαία ιστορία. Πραγματικά το σκαλίζω και είμαι φαν της σειράς. Όπως το κοινό ανυπομονώ να δω που οδεύει και τι θα φέρει το επόμενο σενάριο”.

Και ναι, ακόμα και ο Fox παραδέχεται πως είναι εξίσου περίεργος να μάθει όλα τα μυστικά που οι Damon και Carlton δεν μοιράστηκαν μαζί του για την ολική εικόνα στην σειρά. “Προφανώς είμαι πολύ περίεργος να δω τι είναι αυτή η συγκεκριμένη δύναμη που έχει αυτός ο τόπος και γιατί την θέλουν αυτοί οι άνθρωποι. Νομίζω αυτό θα είναι τεράστια αποκάλυψη”, ομολογεί.



Είναι επίσης ενθουσιασμένος στο να δει την στροφή του Jack από “Άνθρωπο της επιστήμης” περισσότερο προς την προοπτική του Locke ως “Άνθρωπος της πίστης”. Με τον Jack να περνάει αρκετά χρόνια αρνούμενος τα πάντα που δεν μπορούν να εξηγηθούν χωρίς γεγονότα, το νησί τελικά του έσπασε αυτή την οπτική. Για τον Fox είναι μια μετακίνηση που δεν μπορεί να έρθει σύντομα. “Ανυπομονούσα για αυτό για αρκετό καιρό, επειδή είναι πολύ πιο δύσκολο για μένα να δεχτώ πως ο Jack, μετά από όσα είδε με τα 2 του μάτια και τα όσα πέρασε, ακόμα μπορεί να φτιάχνει μια φουσκάλα άρνησης, πως ακόμα βρίσκεται στην έννοια της λογικής , του λόγου και της πραγματικότητας που καθόρισε για τον εαυτό του. Γίνεται όλο και πιο δύσκολο, που μπορεί να είναι και η πραγματική του εμπειρία”, εξηγεί ο ηθοποιός. “Αλλά κοίταξα πέρα από εκεί που είναι τώρα, σαν να πηδάς από τον γκρεμό και να νοιώθεις την ελεύθερη πτώση της άγνοιας. Και ακόμα η ιδέα του ότι ο Jack δεν τα ελέγχει όλα και πως υπάρχει κάτι μεγαλύτερο από αυτόν που πρέπει να ακολουθήσει”.

Καθώς η ιστορία σπρώχνει προς την τελική στιγμή της αλήθειας του Jack, δημιουργεί και ένα άλλο ερώτημα στον Fox. Θα καταλήξει ο Jack να είναι ένας τραγικός ήρωας ή ένας ήρωας σωσίας; Ο ηθοποιός σκέφτεται το ερώτημα για λίγο και απαντά σκεφτικός “Νομίζω και τα δύο”.

Πηγή: Lost Magazine