Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Άρθρο του TVGuide για το 100o επεισόδιο του Lost

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ανάρτηση που ακολουθεί περιέχει ή μπορεί να περιέχει spoilers από τα επόμενα επεισόδια της σειράς. Διαβάστε τα με δική σας ευθύνη. Σας παρακαλούμε να μην δημοσιεύετε ή να σχολιάζετε τα περιεχόμενα της παρούσας ανάρτησης στο σχολιασμό άλλων αναρτήσεων, παρά μόνο σε αυτήν την ανάρτηση. Είναι θέμα σεβασμού προς αυτούς που δεν θέλουν να μάθουν τίποτα για τα επόμενα επεισόδια. Ευχαριστούμε για την κατανόηση.

Διαβάστε το spoiler


Μετά το γύρισμα 100 επεισοδίων Lost, τι παίρνει το καστ του Lost για την σκληρή δουλειά του; Ακόμα μια μέρα στις ζεστές, βρωμερές φόρμες Dharma και μια παραγγελία για ψάρι με ρύζι και πολλές αναπάντητες ερωτήσεις.

Προγραμματισμένο να μεταδοθεί στις 29 Απριλίου, 2 εβδομάδες πριν το 2ωρο εκρηκτικό φινάλε της σεζόν, το 100ο επεισόδιο με τίτλο “The Variable” περιγράφεται από τον επικεφαλή παραγωγό Carlton Cuse σαν “σεισμικό”. Φυσικά ακούσαμε ξανά πως έρχονται απαντήσεις στο Lost. Αλλά ακόμα έχουμε ερωτήματα. Πολλά από αυτά. Οπότε είναι κατά κάποιο τρόπο παρήγορο που οι τύποι που αναμειγνύονται περισσότερο με τα μυστήρια, είναι το ίδιο χαμένοι, να μην πω συγχυσμένοι, από την αδιάντροπη βουτιά της σειράς στο σπαζοκεφαλίστικο κόσμο του time-travel.

Καθώς το ρολόι κτυπά προς το τέλος της σειράς, με μόνο μια σεζόν να παραμένει, μια μικρή απελπισία για απαντήσεις, φαίνεται πως έχει πιάσει το καστ. Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος από τα πρόσφατα γυρίσματα του “The Variable” κάποιοι από τους ηθοποιούς συγκεντρώθηκαν σε ένα από τα τρέιλερ τους για να δουν το επεισόδιο της προηγούμενης νύκτας και να συζητήσουν τις θεωρίες τους.

“Προσπαθούμε ακόμα όλοι, να καταλάβουμε τις παραμέτρους του time travel και τι σημαίνουν για τους χαρακτήρες μας”, λέει ο Daniel Dae Kim που παίζει τον Jin. “Αυτό το πρωί, ο Jorge [Garcia] και εγώ, προσπαθούσαμε να καταλάβουμε αν μπορούμε να πάμε πίσω και να αλλάξουμε το παρελθόν.”

Βασιζόμενοι στον τίτλο του επεισοδίου “The Variable”, αυτό είναι σίγουρα πιθανό. Οι μεταβλητές, λέει ο επικεφαλής παραγωγός Carlton Cuse “είναι πράγματα που μπορούν να αλλάξουν, που είναι και αυτό που θέλουμε να πούμε. Είναι ένα κρυμμένο, αλλά σημαντικό στοιχείο”.

Ορίστε άλλο ένα στοιχείο από τον σύντροφο στο χρόνο του Cuse, Damon Lindelof: Το “The Variable” είναι για τους φίλους του “The Constant”, ένα δημοφιλές επεισόδιο της 4ης σεζόν, που βρίσκει τον Desmond (Henry Ian Cusick) να πηδάει στον χρόνο ανάμεσα στο 1996 και στο 2004 και να κάνει την Penny την σταθερά του, ακριβώς όπως ο Daniel Faraday (Jeremy Davies), κάνει αργότερα τον Desmond τη δική του σταθερά. Ο Lindelof λέει πως ο Faraday και ο Desmond παίζουν σημαντικό ρόλο στο 100ο επεισόδιο.

“Είναι ένα άγριο σενάριο”, λέει ο Garcia. Για πολλές ώρες, ο Garcia, που παίζει τον Hurley, και οι φίλοι του από το καστ Matthew Fox (Jack), Josh Holloway (Sawyer), Evangeline Lilly (Kate), Kim, Elizabeth Mitchell (Juliet), Davies και Ken Leung (Miles), γύριζαν μια απαιτητική σκηνή στο σπίτι του Sawyer και της Juliet στο Dharmaville. Το θέμα: Με τις δυνάμεις ασφαλείας της Dharma να ανησυχούν για τον Sawyer (άλλως LaFleur), στην υπόγεια συνομωσία των Losties. “Ο Sawyer βρισκόταν σε ηγετική θέση, σε αυτό που άρχισε σαν απάτη ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν. Όμως τώρα ο κόσμος του καταρρέει.” Μας λέει ο Josh Holloway.

Ο Lindelof το επιβεβαιώνει, “O χρόνος τελειώνει στο Dharmaville. Οι χαρακτήρες μας ξέρουν πως πρέπει να εγκαταλείψουν το πλοίο και κάνουν μια συνάντηση για το που θα πάνε μετά”. Ο Sawyer θέλει να πάνε πίσω στην παραλία (όπου οι από καιρό απόντες Rose και Bernard μπορεί να είναι;), αλλά οι υπόλοιποι της παρέας συζητούν και άλλες επιλογές όπως το να δραπετεύσουν με το υποβρύχιο. Ο Jin δεν θέλει καμιά συμμετοχή σε αυτό, λέγοντας στους φίλους του “δεν ανεβαίνω σε αυτό το υποβρύχιο αν υπάρχει έστω και η παραμικρή πιθανότητα η γυναίκα μου να βρίσκεται ακόμα στο νησί”.

Φυσικά αυτό που δεν γνωρίζει ο Jin είναι πως η επανένωση με την γυναίκα του, την Sun, απαιτεί οι επιζώντες της δεκαετίας του 70 να ταξιδέψουν μπροστά, στο 2007, καθόλου απίθανο δεδομένης της ειδικότητας του Faraday στα άλματα στο χρόνο. Αλλά η ανησυχία πως ο λαμπρός φυσικός, που ο Sawyer τον αποκαλεί “Twitchy” και “H.G. Wells”, “βρίσκεται μερικά βότσαλα πριν την παραλία”, μεγαλώνει.

“Ξέρω πως όλοι νομίζεται πως είμαι τρελός”, λέει ο Faraday στην ομάδα. “Αλλά αυτό θα πετύχει. Θα μας βοηθήσω”.

Στο οποίο οι ηθοποιοί ίσως απαντήσουν, ναι σε παρακαλούμε. Όταν το γεύμα αναγγέλλεται, το καστ κάνει ένα αναγκαίο διάλειμμα από όλη αυτή την τρέλα του time travel και κατευθύνεται στο φορτηγό-εστιατόριο στην ζούγκλα. Κατά τη μικρή διαδρομή, η Lilly κάνει τα μαλλιά της πάνω, και ο Holloway ανοίγει την φόρμα και την αφήνει να κρέμεται στους ώμους και μετά γεμίζει το πιάτο του με ψάρι και καφέ ρύζι. Ο Garcia που το γύρισε στα βιβλία του κορυφαίου φυσικού Stephen Hawking και άλλων κορυφαίων φυσικών, ελπίζοντας πως θα αποκτήσει βαθύτερη κατανόηση του time travel στη σειρά, λέει πως ο Faraday κάνει μια ενδιαφέρουσα παρομοίωση σε αυτό το επεισόδιο, συγκρίνοντας την σταθερά με τους βράχους σε ένα ρυάκι.

“H σταθερά δεν μπορεί να αλλάξει την πορεία του ρυακιού”, λέει ο Garcia, “αλλά η μεταβλητή, μια πολύ μεγαλύτερη πέτρα, μπορεί. Οπότε ποια είναι αυτή η μεγαλύτερη πέτρα που χρειαζόμαστε για να μας βάλει ξανά στην πορεία της ζωή μας;”

Αν καταφέρουν να επιστρέψουν πίσω στο μέλλον, ο Garcia αναρωτιέται “Έχει διαγραφεί το μέλλον, ή αυτό το μέλλον συνεχίζει, μαζί με ένα εναλλακτικό μέλλον που εξελίσσετε στην αντίθετη κατεύθυνση; Η όλη ιδέα του να υπάρχει ένας άλλος σου εαυτός σε ένα εναλλακτικό σύμπαν; Γίνεται τρελό”.

Και γίνεται ακόμα πιο τρελό. Πριν τελειώσει η σεζόν, οι Losties θα ζήσουν από πρώτο χέρι το Incident, αυτό το πολυσυζητημένο κομμάτι του Lost, που γνωρίζουμε σαν ηλεκτρομαγνητική ανωμαλία που προκαλεί ένα καταστροφικό γεγονός.

Αλλά περιμένετε. Αν η μεταβλητή υπάρχει, αυτό δεν γράφει ξανά τον κύριο κανόνα του time travel στη σειρά “Δεν αλλάζει η ιστορία;” Και αν η ιστορία δεν μπορεί να αλλάξει, δεν είναι αναπόφευκτη η επικείμενη γενοκτονία στο Dharmaville;

Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως μια σκηνή γάμου ετοιμάστηκε για το φινάλε, δημιουργώντας σενάρια για ένα στιλ “Δυναστείας” γύρισμα που δεν θα ξέρουμε μέχρι το 2010 ποίος ζει και ποιος πεθαίνει.

Λέει ο Kim. “Στο παιχνίδι σκακιού που είναι το Lost, όλα τα πιόνια θα μπουν σε θέση για την τελική διαμάχη, που υποθέτω θα είναι πολύ αιματηρή”.

“Ναι”. Επιβεβαιώνει ο Cuse. “Υπάρχουν πτώματα, αλλά αν αυτά τα σώματα είναι ζωντανά, πεθαμένα, ζόμπι ή φαντάσματα, όλα είναι πιθανά σε αυτό το νησί”.

Πίσω στο εστιατόριο, ο Leung τρώει τον πουρέ από πατάτες ετοιμάζοντας τον εαυτό του για την επόμενη σκηνή που χρειάζεται να οδηγήσει ένα Jeep, μια πραγματική πρόκληση για τον Νεοϋορκέζο ηθοποιό που δεν έμαθε ποτέ να οδηγεί με ταχύτητες. Ο Leung παρακολουθεί μαθήματα που θα τον βοηθήσουν να οδηγήσει ανάμεσα στη σκηνή χωρίς να σκοτώσει τους συμπρωταγωνιστές του.

Που κατευθύνεται ο Miles; Απ’ ότι φαίνεται στη ζούγκλα για να παραδώσει τον Daniel στη μητέρα του, τον χαρακτήρα που προηγούμενα έπαιξε η Fionnula Flanagan, που όπως εξηγεί ο Daniel όταν συνεχιστούν τα γυρίσματα, “είναι το μόνο άτομο στο νησί που μπορεί να μας πάρει πίσω εκεί που ανήκουμε.”

“Η μητέρα σου είναι Other;”, ρωτάει ο Sawyer προσπαθώντας πνευματικά να συναρμολογήσει το puzzle του time-travel του Lost. “Άρχισαν να το πλέκουν όλο μαζί”, λέει αργότερα η Elizabeth Mitchell. Είμαστε όλο αφτιά.

Οι ηθοποιοί θυμούνται τις αγαπημένες τους σκηνές:

Daniel Dae Kim: Η αρχική σκηνή της σειράς, με όλο το χάος στην παραλία αμέσως μετά την συντριβή. Δεν είδα ποτέ τηλεοπτική σειρά να ανοίγει σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Έδωσε τον τόνο για το υπόλοιπο της σειράς.

Elizabeth Mitchell: Μου αρέσουν οι καλές ρομαντικές ιστορίες, οπότε οποιαδήποτε από αυτές που η Sun και ο Jin σμίγουν. Επίσης λάτρεψα το “The Constant” με τον Desmond και τη Penny.

Henry Ian Cusick: Δεν εκτίμησα πραγματικά το ερώτημα “τι είναι μέσα στην καταπακτή” επειδή έχασα την πρώτη σεζόν στην Αγγλία. Αλλά όταν είδα την πρώτη σκηνή της 2ης σεζόν, ο τρόπος με τον οποίο γυρίστηκε και φτιάχτηκε, και μετά η αποκάλυψη πως εγώ ήμουν μέσα στην καταπακτή. Η ανταπόκριση του κόσμου σε αυτό με έκανε να καταλάβω πως εμπλέκομαι σε κάτι πολύ ξεχωριστό.

Ken Leung: Όταν ο Bernard ανακάλυψε πως η Rose είναι ζωντανή.
Josh Holloway: Όταν ετοιμάζομαι να ανεβώ στη σχεδία, και λέω στον Jack πως γνώρισα τον πατέρα του σε ένα bar και “Λέει συγγνώμη και σε αγαπά”. Αυτή ήταν μια πολύ καλή σκηνή ανάμεσα σε εμένα και τον Foxy [Matthew Fox]. Επίσης μου άρεσε το sex στο κλουβί με την Kate.

Michael Emerson: Η σκηνή σε αυτή τη σεζόν όπου μιλάω στον John Locke για να τον αποτρέψω από το να κρεμαστεί και μετά τον στραγγαλίζω. Το μοντάζ της σκηνής ήταν θαυμάσιο, σοκαριστικό και απρόβλεπτο. Υπήρχε κάποιου είδους απόλυτης ησυχίας από όλους στο πλατό.

Jorge Garcia: Την περασμένη σεζόν, με τον Hurley, τον Ben και τη σοκολάτα. Ο Locke είναι στην καλύβα και περιμένουμε. Βάζω το χέρι στην τσέπη και βγάζω μια σοκολάτα. Ο Ben με κοιτάζει και εγώ την μοιράζω και του δίνω τη μισή. Περάσαμε ωραία γυρίζοντας το αυτό.

Πηγή: TVGuideMagazine
Scans: Sawyer840