Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2010

6x05 Lighthouse - Review

Το Lighthouse είναι ως επεισόδιο επικεντρωμένο στον Jack. Έναν Jack που στα flashsideways είναι πολύ πιο ήρεμος και παρόλο που έχει τα ίδια άλυτα θέματα με τον πατέρα του, αυτό που τον ενδιαφέρει πιο πολύ είναι ο δικός του γιος! Kαι την ίδια στιγμή, πίσω στο νησί κάνει σημαντικά βήματα παραδεχόμενος για πρώτη φορά συναισθήματα και καταστάσεις.

Διαβάστε τη συνέχεια

Στον κόσμο όπου η πτήση 815 της Oceanic προσγειώθηκε κανονικά στο L.A., ο Jack εξακολουθεί να είναι χωρισμένος, αλλά έχει και ένα γιο, τον David Shephard. Και όπως φαίνεται η σχέση τους έχει αρκετά προβλήματα. Ο Jack βλέπει τον γιο του μια φορά τον μήνα και η επικοινωνία μεταξύ τους είναι σχεδόν ανύπαρκτη.


Την ημέρα που ο Jack έχει τον David σπίτι του, αναγκάζεται να τον αφήσει για λίγο, προκειμένου να επιστρέψει στο πατρικό του και να βοηθήσει τη μητέρα του να βρει την διαθήκη του πατέρα του, η σωρός του οποίου ακόμα αγνοείται. Όταν τελικά βρίσκουν τη διαθήκη ανακαλύπτουν πως δικαιούχος είναι και η Claire Littleton, για την οποία δεν ξέρουν τίποτα.


Οι εκπλήξεις όμως για τον Jack δεν τελειώνουν εκεί, καθώς όταν επιστρέφει σπίτι ο γιος του δεν είναι εκεί. Αρχίζει να τον ψάχνει και τελικά τον εντοπίζει να δίνει εξετάσεις για την εισαγωγή του σε ωδείο. Και ενώ ο David βρίσκεται στη σκηνή και παίζει πιάνο, ο Jack έχει μια μικρή συζήτηση με έναν άλλο πατέρα του οποίου ο γιος επίσης δίνει εξετάσεις, με τον Dogen.Στο προαύλιο, μετά το τέλος της εξέτασης, Jack και David έχουν μια εκ βαθέων συζήτηση. Ο Jack ομολογεί στον γιο του πόσο πολύ τον έχει στιγματίσει η φράση του πατέρα του πως «δεν έχει ότι χρειάζεται», ενώ ο David του λέει πως δεν ήθελε να ξέρει πως παίζει πιάνο επειδή δεν ήθελε να τον απογοητεύσει. Τελικά φαίνεται πως ο Jack είναι πολύ καλύτερος πατέρας από τον δικό του αφού απαντά στον David, πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί.Στο Ναό, ο Sayid μαθαίνει το περιεχόμενο του χαπιού που ήθελαν να του δώσουν οι Others και ο Hurley έχει άλλη μια επίσκεψη από τον Jacob. Αυτή τη φορά του δίνει αναλυτικές οδηγίες προκειμένου να πάει μαζί με τον Jack σε μια αποστολή, αφού «κάποιοι έρχονται στο νησί». Και λέει στον Hurley να πει στον Jack πως «έχει ότι χρειάζεται» για να τον πείσει.Αυτό είναι αρκετό για τον Jack που ακολουθεί τον Hurley προκειμένου να συναντήσει τον Jacob. Στη ζούγκλα συναντούν κάποια στιγμή την Kate, η οποία ακολουθεί τον δικό της στόχο, να εντοπίσει την Claire. Εξάλλου, σύμφωνα με τον Hurley, ο Jacob δεν την κάλεσε...


Στην διαδρομή περνούν από τις σπηλιές όπου είχαν βρει καταφύγιο στην αρχή μετά την πτώση του αεροπλάνου. Εκεί για πρώτη φορά ο Jack παραδέχεται πως οδηγήθηκε εκεί κυνηγώντας το φάντασμα του πατέρα του. Αλλά οι εξομολογήσεις του δεν τελειώνουν εκεί. Ομολογεί στον Hurley πως επέστρεψε στο Νησί γιατί ήταν διαλυμένος και γιατί πίστευε πως το Νησί θα τον φτιάξει.Λίγο αργότερα φτάνουν στον προορισμό τους. Ένας φάρος στην ακτή του νησιού με μηχανισμό που παραπέμπει σε εποχές πριν τον ηλεκτρισμό. Στην κορυφή του υπάρχει ένα κάτοπτρο και ένα τεράστιο γρανάζι που στρέφει το κάτοπτρο σε διάφορες μοίρες. Σύμφωνα με τις οδηγίες έπρεπε να το στρέψουν στις 108 μοίρες.


Μόνο που σε κάθε μοίρα αντιστοιχεί ένα όνομα και τα περισσότερα είναι διαγραμμένα, όπως στη σπηλιά που είχε πάει ο Smokey τον Sawyer. Εκτός από μερικά, όπως το 42 που είναι Kwon και το 23 που είναι Shephard.


Ο Jack παρατηρεί πως εικόνες φαίνονται στο κάτοπτρο όταν γυρίζει και μόλις το βάζει στο 23 διαπιστώνει πως φαίνεται το πατρικό του σπίτι και καταλαβαίνει πως ο Jacob τον παρακολουθούσε σε όλη του τη ζωή. Αυτό τον κάνει έξαλλο και η κατάσταση χειροτερεύει από το γεγονός ότι ο Jacob δεν εμφανίζεται στον Hurley για να του μιλήσει. Αποτέλεσμα είναι ο Jack να σπάσει όλους τους καθρέφτες.


Ο Jacob εμφανίζεται αργότερα στον Hurley και του λέει πως ο Jack έπρεπε να καταλάβει πόσο σημαντικός είναι γιατί πρέπει να κάνει κάτι που κανείς δεν μπορεί να του πει τι είναι. Επίσης αποκαλύπτει στον Hugo πως η όλη αποστολή ήταν ένα δόλωμα προκειμένου να τους παρασύρει μακριά από τον Ναό καθώς κάτι πολύ κακό πηγαίνει εκεί και είναι αργά να ειδοποιήσει τους άλλους.


Στο μεταξύ ο Jin βρίσκεται στα χέρια της Claire που φαίνεται να έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Ζει στη ζούγκλα μαζί με τον «φίλο» της όπως ισχυρίζεται και στο κατάλυμά της υπάρχει ένας νεκρός σκίουρος που αναπαριστά τον Aaron. Η Claire καταφέρνει να αιχμαλωτίσει και τον Justin, έναν από τους δυο Others που ήταν με τον Jin, και τον ανακρίνει προκειμένου να μάθει που είναι το μωρό της.Είναι πεπεισμένη πως το μωρό το έχουν πάρει οι Others στο Ναό. Η πληροφορία αυτή προέρχεται από τον πατέρα της και τον «φίλο» της. Όταν ο Jin της λέει πως ο Aaron είναι 3 ετών και μεγαλώνει εκτός νησιού, σκοτώνει τον Justin. Καταλαβαίνοντας πως κινδυνεύει, ο Jin της λέει πως όντως το μωρό είναι στο Ναό, το έχει δει και πως θα χρειαστεί την βοήθειά του για να το βρει. Η Claire φαίνεται να τον πιστεύει και εκείνη τη στιγμή έρχεται και ο φίλος της που δεν είναι άλλος από τον Smokey με τη μορφή του Locke.