Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Οι Cuse και Lindelof σχολιάζουν την πρεμιέρα

Οι παραγωγοί του Lost, Carlton Cuse και Damon Lindelof μιλούν για τα flash-sideways, την συσκευή αφήγησης αυτής της χρονιάς. Υπάρχουν όλα αυτά τα βασικά μυστήρια στην έκτη σεζόν. Τι είναι το Τέρας; Τι είναι το Νησί; Γιατί ο Richard Alpert δεν γερνάει; Αλλά εδώ είναι αυτό το νέο μυστήριο. Πως τολμούν! Πως τολμούν να μας παρουσιάσουν ένα νέο μυστήριο σε τόσο προχωρημένο στάδιο του παιχνιδιού!

Ευτυχώς οι παραγωγοί είναι εδώ για να μας προσφέρουν κάποιες διαβεβαιώσεις και να μας παρέχουν κάποιο βοηθητικό περιεχόμενο για την έκτη σεζόν.
Διαβάστε τη συνέχεια

Η όλη ιδέα των flash-sideways και το σχέδιο να χρησιμοποιηθούν στην έκτη σεζόν για να μας δείξουν έναν κόσμο όπου η πτήση 815 της Oceanic δεν έπεσε ποτέ, πόσο καιρό την δουλεύατε; Γιατί θέλατε να το κάνετε;

Damon Lindelof: Ήταν στο παιχνίδι για τουλάχιστον δυο χρόνια. Ξέραμε ότι το τέλος της σεζόν με το ταξίδι στο χρόνο θα ήταν μια προσπάθεια για επανεκκίνηση. Και σαν αποτέλεσμα (ξέραμε) ότι το κοινό θα κατέληγε σε αυτή την «κάνε την ξανά στιγμή» σκεπτόμενο ότι είτε θα αρχίζαμε ξανά ή θα λέγαμε πως δεν δούλεψε και θα συνεχίζαμε. (Σκεφτήκαμε) δεν θα ήταν τέλειο αν κάναμε και τα δύο; Αυτή ήταν η καταγωγή της ιστορίας.

Carton Cuse: Σκεφτήκαμε πως το να κάνουμε μόνο μια από αυτές τις επιλογές δεν θα ήταν ικανοποιητικό. Από την αρχή της σειράς, οι χαρακτήρες άρχισαν να διασταυρώνονται στις ιστορίες τους. Μέρος της επιθυμίας μας (στην έκτη σεζόν) είναι να δείξουμε πως υπάρχει ακόμα αυτό το είδος κύματος, ότι αυτοί οι χαρακτήρες θα είχαν επίδραση ο ένας στη ζωή του άλλου ακόμα και χωρίς το γεγονός της συντριβής στο νησί. Προφανώς η μεγάλη ερώτηση της σεζόν πρόκειται να είναι: Πως αυτές (οι δύο χρονικές γραμμές) συμφιλιώνονται;

Παρόλα αυτά για τους θεατές που δεν έχουν παρακολουθήσει τη σειρά εντατικά, αυτό είναι μια ακέραιη αφήγηση. Μπορούν απλά να παρακολουθήσουν τα flash sideways, στέκονται μόνα τους. Για τους θεατές που είναι πιο βαθιά μπλεγμένοι στη σειρά, μπορούν να παρακολουθήσουν αυτά τα flash sideways, και να τα συγκρίνουν με ότι έγινε στα flashbacks και να πουν «Ω, αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα διαφορά.»

Lindelof: Ακριβώς έξω από την πόρτα, στα πρώτα πέντε λεπτά της πρεμιέρας, θα σας χτυπήσουν δυο πράγματα που δεν περιμένατε. Το πρώτο είναι ότι ο Desmond είναι στο αεροπλάνο. Το δεύτερο πράγμα που κάνουμε είναι ότι πέφτουμε έξω από το αεροπλάνο και πάμε κάτω από το νερό και βλέπουμε ότι το Νησί είναι βυθισμένο. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι βασικά να σας πούμε «Ο Θεός να ευλογεί τους επιζώντες της πτήσης 815 της Oceanic γιατί είναι τόσο εγωκεντρικοί, που νόμιζαν πως η μοναδική επίπτωση (της ανατίναξης της βόμβας) θα ήταν να μην πέσει ποτέ το αεροπλάνο τους.» Αλλά δεν σταματούν να σκεφτούν «Αν το κάνουμε αυτό το 1977 τι άλλο πρόκειται να επηρεάσει;»

Έτσι ολόκληρες οι ζωές τους μπορούν να αλλάξουν ραγδαία. Στην πραγματικότητα, φαίνεται πως έχουν βυθίσει το νησί. Αυτός είναι ο τρόπος μας να πούμε «Κρατήστε τα μάτια σας ανοιχτά για τις διαφορές που δεν περιμένετε.» Κάποιοι από αυτούς τους χαρακτήρες είναι ακόμα στην Αυστραλία, αλλά κάποιοι δεν είναι. Η Shannon δεν είναι εκεί. Ο Boone στην πραγματικότητα λέει πως προσπάθησε να την φέρει πίσω. Υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που δεν βλέπουμε. Που είναι η Libby; Που είναι η Ana Lucia; Που είναι ο Εκο; Αυτά είναι όλα τα πράγματα που υποτίθεται πως πρέπει να σκέφτεστε. Όταν οι χαρακτήρες μας προϋπόθεσαν το «Και αν;» σενάριο, αμέλησαν να σκεφτούν για το ποιες θα ήταν οι άλλες επιπτώσεις της εν δυνάμει αλλαγής και εμείς αγκαλιάζουμε αυτά τα πράγματα.

Έχοντας ειπωθεί αυτό, λέτε σίγουρα πως η πυροδότηση της Jughead ήταν το γεγονός που δημιούργησε αυτή την καινούργια χρονική γραμμή; Ή είναι ένα μυστήριο που η έκτη σεζόν θα αποκαλύψει;

Lindelof: Είναι ένα μυστήριο. Ένα μεγάλο.

Cuse: Είχαμε κάποιες ανησυχίες πως θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση στην πορεία της σεζόν. Για να το ξεκαθαρίσουμε λίγο: Τα αρχέτυπα των χαρακτήρων είναι τα ίδια και αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Η Kate είναι ακόμα φυγάς. Αν κοιτάξετε το video από το Comic Con για παράδειγμα που τώρα μπαίνει στο παιχνίδι. Υπήρχε ένα διαφορετικό σενάριο σε αυτή την ιστορία. Βασικά ανατίναξε έναν μαθητευόμενο υδραυλικό αντί να σκοτώσει τον βιολογικό της πατέρα/πατριό. Αυτές οι διαφορές υπάρχουν, αλλά το ποιοι οι χαρακτήρες είναι στον πυρήνα είναι το ίδιο.

Αν είναι πολύ μπερδεμένο γι εσάς, μπορείτε απλά να ακολουθήσετε τα flash sideways γι αυτό που είναι. Δεν είναι είναι μια αφήγηση που βασίζεται στο γεγονός ότι χρειάζεται να ξέρετε ότι αυτό το γεγονός ήταν διαφορετικό σε εκείνον τον κόσμο, στον κόσμο του flashback σε σχέση με τον κόσμο του flash sideway. Δεν είναι κρίσιμο για να μπορέσετε να κατανοήσετε την αφήγηση αυτή τη σεζόν.

Υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στην πραγματικότητα του νησιού και στην πραγματικότητα των sideways; Θα τρέξουν παράλληλα για το υπόλοιπο της σεζόν; Θα ενωθούν μαζί; Μπορεί η μια να χαθεί;

Lindelof: Γι εμάς το μεγαλύτερο ρίσκο που παίρνουμε στην τελευταία σεζόν της σειράς είναι βασικά αυτή η ερώτηση. (Μετά ο Lindelof εξηγεί ότι η σειρά έχει αντικαταστήσει το σήμα κατατεθέν “whoosh” , το ηχητικό εφέ που σηματοδοτούσε την αλλαγή ανάμεσα στην τρέχουσα ιστορία στο νησί και στα flashbacks ή flash forwards, προκαλώντας ύποπτη προσοχή στη σχέση ανάμεσα στον κόσμο του Νησιού και στον κόσμο των sideways)

Αυτό είναι το κρίσιμο μυστήριο της σεζόν, το οποίο είναι «Ποια είναι η σχέση ανάμεσα σε αυτά τα δύο;» Και δεν χρησιμοποιούμε τη φράση «εναλλακτική πραγματικότητα» γιατί το να αποκαλούσαμε τη μια «εναλλακτική πραγματικότητα» είναι σα να συμπεραίνουμε πως μια από αυτές δεν είναι πραγματική ή μια από αυτές είναι πραγματική και η άλλη είναι το εναλλακτικό για να γίνει πραγματικό.

Cuse: Αλλά αυτές οι ερωτήσεις που ρωτάτε είναι ακριβώς οι σωστές ερωτήσεις. Τι να συμπεράνουμε από το γεγονός ότι μας δείχνουν δυο διαφορετικές χρονικές στιγμές; Πρόκειται να το λύσουν; Πρόκειται να συνδεθούν; Πρόκειται να συνυπάρχουν σε παράλληλες μορφές; Πρόκειται να διασταυρωθούν; Διακόπτονται; Η μία αποδεικνύεται βιώσιμη και η άλλη όχι; Νομίζω πως αυτά είναι όλα τα είδη υποθέσεων που είναι οι σωστές υποθέσεις που πρέπει να υπάρχουν σε αυτό το σημείο της σεζόν.

Lindelof: Αλλά θα απαιτήσει υπομονή. Μάθαμε στο κοινό πώς να είναι υπομονετικό μέχρι τώρα, έτσι ενώ θα παίρνουν πολλές μυθολογικές απαντήσεις για το νησί νωρίς στη σεζόν, η ιδία του ποια είναι η σχέση ανάμεσα στους δύο κόσμους έρχεται λίγο πιο αργά.

Η Jughead στ’ αλήθεια βύθισε το νησί; Και είναι πιθανόν οι χαρακτήρες του Sideway να πιάστηκαν τώρα σε ένα χρονικό loop στο οποίο πρέπει να πάνε πίσω στο χρόνο και να εκπληρώσουν την υποχρέωση στην συνέχεια με το να ανατινάξουν την βόμβα;

Lindelof: Αυτές οι οι ερωτήσεις θα απασχολήσουν τη σειρά. Θα πρέπει να συμπεράνετε πως η πυροδότηση της Jughead βύθισε το νησί; Ποιος ξέρει; Αλλά υπάρχει το Πόδι. Τι βλέπετε όταν βλέπετε αυτή τη σκηνή; Φαίνεται πως το New Otherton έχει κτιστεί. Αυτά τα μικρά στοιχεία (μπορούν να σας βοηθήσουν) να υπολογίσετε το πότε το νησί μάλλον βυθίστηκε. Αρχίστε να το σκέφτεστε:

Σε μερικά επεισόδια στη συνέχεια κάποιοι χαρακτήρες μπορεί ακόμα και να το συζητήσουν. Θα πούμε αυτό: Η έκτη σεζόν δεν έχει να κάνει με το ταξίδι στον χρόνο. Είναι για τις επιπλοκές, τα αποτελέσματα και τις απώλειες της προσπάθειας να αλλάξει το παρελθόν. Αλλά η ιδέα του να συνεχίσουμε να κάνουμε παράδοξη αφήγηση δεν είναι αυτό που μας ενδιαφέρει αυτή τη χρονιά.


Πηγή:EW