Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

6x07 Dr.Linus - Review

Το Dr. Linus σίγουρα δεν ήταν ένα Ben centric επεισόδιο όπως τα προηγούμενα. Αυτό το επεισόδιο αποτέλεσε μια στροφή για τον χαρακτήρα του Ben. Ήταν το επεισόδιο της πραγματικής εξιλέωσης και ίσως μιας νέας αρχής στις σχέσεις του με τους υπόλοιπους χαρακτήρες. Ταυτόχρονα προστέθηκαν ακόμα κάποιες μικρές απαντήσεις στο τι σημαίνει να είσαι «υποψήφιος» μέσα από την συζήτηση του Jack και του Richard στο Black Rock, και τελικά πράγματι κάποιος ήρθε στο νησί.



Διαβάστε τη συνέχεια
Όπως είχαμε δει και στο επεισόδιο The Substitute, ο Ben Linus στα flash sideways είναι καθηγητής Ευρωπαϊκής Ιστορίας σε λύκειο και συνάδελφος με τον Dr. Arzt. Έχει ένα club Ιστορίας και ενδιαφέρεται για τους μαθητές του, σε αντίθεση με τον διευθυντή του σχολείου που δεν φαίνεται να τον ενδιαφέρουν ούτε οι μαθητές, ούτε οι καθηγητές.



Η καλύτερη μαθήτριά του είναι η Alex Rousseau και ζει με τον ηλικιωμένο πατέρα του, με τον οποίο φαίνεται να έχουν καλές σχέσεις. Αυτό είναι το πρώτο flashsideway στο οποίο γίνεται αναφορά στο νησί. Σύμφωνα με τα όσα λέει ο Roger είχε πάει με τον Ben στην Dharma προκειμένου να προσφέρει κάτι καλύτερο στο παιδί του, αλλά αναγκάστηκαν να φύγουν από το νησί.



Και σε αυτόν τον κόσμο ο Ben θα βρεθεί σε ένα δίλημμα που αφορά το μέλλον της Αlex, ίσως όχι τόσο τραγικό όσο αυτό που αντιμετώπισε στο νησί αλλά αρκετά σημαντικό. Με την βοήθεια του Dr. Arzt καταφέρνει να βρει στοιχεία ώστε να εκβιάσει τον διευθυντή σε παραίτηση προκειμένου να αναλάβει τη θέση του.



Ο διευθυντής όμως που είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει συστατική επιστολή για την Alex προκειμένου να γίνει δεκτή στο Yale, αναγκάζει τον Ben να διαλέξει ανάμεσα στην θέση του διευθυντή και στην επιστολή της Alex. Τελικά, ο Ben παραιτείται από την διεκδίκηση της εξουσίας προκειμένου να καταφέρει η Alex να πάρει την συστατική της επιστολή.



Στο νησί, μετά την επιδρομή του Smokey στο Ναό, ο Ben ενώνεται στη ζούγκλα με την ομάδα της Ilana και κατευθύνονται στην παραλία, εκεί που έμεναν αρχικά οι Losties. Η Ilana όμως ζητά από τον Miles να «διαβάσει» τις στάχτες του Jacob, προκειμένου να μάθει πως πέθανε. Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ξεσκεπαστεί το ψέμα του Ben.



Φτάνοντας στην παραλία ο Ben προσπαθεί να πλησιάσει τους υπόλοιπους που όμως τον αποφεύγουν. Και λίγο μετά η Ilana, που θεωρούσε τον Jacob ότι πιο κοντινό είχε ως πατέρα, με την απειλή όπλου τον δένει και τον αναγκάζει να σκάψει τον ίδιο του τον τάφο. Από τον Miles μαθαίνει πως μέχρι και το τελευταίο λεπτό ο Jacob ενδιαφερόταν και ήλπιζε να είχε κάνει λάθος για τον Ben.



Την ίδια στιγμή οι Hurley και Jack επιστρέφουν από τον Φάρο στο Ναό, με τον Hurley να θέλει να καθυστερήσει τον Jack εξαιτίας των όσων του είπε ο Jacob. Στην ζούγκλα συναντούν τον Richard, που φαίνεται αρκετά πικραμένος από την εξέλιξη των πραγμάτων και του θανάτου του Jacob, και αφού προειδοποιεί τον Hurley να μην πιστεύει τίποτα από όσα λέει ο Jacob πηγαίνουν όλοι μαζί στο Black Rock.



Εκεί ο Richard παραδέχεται πως ήρθε με αυτό το πλοίο στο νησί και ζητά από τους Jack και Hurley να τον βοηθήσουν να πεθάνει, μια και αφού τον έχει αγγίξει ο Jacob δεν μπορεί να αυτοκτονήσει. Ο Jack δέχεται, ανάβει το φυτίλι ενός δυναμίτη αλλά κάθεται μαζί με τον Richard, παρά τις διαμαρτυρίες του Hurley, πεπεισμένος μετά από όσα έχει δει στον Φάρο πως δεν θα σκάσει ο δυναμίτης. Και όντως το φυτίλι σβήνει, προς έκπληξη του Richard που ίσως ανακτά την πίστη του.



Πίσω στην παραλία και ενώ ο Ben κοντεύει να τελειώσει με το σκάψιμο, εμφανίζεται ο Locke και αφού τον απελευθερώνει του λέει πως λίγα μέτρα πιο πέρα έχει αφήσει ένα όπλο, μπορεί να τρέξει να το πάρει, να σκοτώσει την Ilana και μετά να τον συναντήσει στο άλλο νησί όπου περιμένει με τους υπόλοιπους να φύγει. Του υπόσχεται πως θα τον αφήσει επικεφαλή στο νησί μετά την αποχώρησή του.



Όντως ο Ben δραπετεύει και φτάνει στο όπλο πριν την Ilana, αλλά δεν την σκοτώνει. Η σκηνή που ακολουθεί είναι ίσως η πιο συγκινητική του επεισοδίου. Ο Ben εξομολογείται στην Ilana πως έχασε την κόρη του από δικό του λάθος επειδή προτίμησε την εξουσία του, πως όταν σκότωσε τον Jacob ήταν πολύ θυμωμένος. Της ζητάει να τον αφήσει να ζήσει και η Ilana συμφωνεί και τον ρωτά που θα πάει. Ο Ben απαντά πως θα πάει στον Locke μια και θα είναι ο μόνος που θα τον δεχτεί, αλλά η Ilana του λέει πως τον δέχεται και αυτή…και επιστρέφουν στην παραλία.


Λίγο αργότερα στην παραλία φτάνουν και οι Jack, Hurley και Richard και έχουμε μια κλασσική σκηνή επανένωσης των Losties. Όμως λίγα μέτρα πιο πέρα στη θάλασσα έχουμε την άφιξη ενός υποβρυχίου με επικεφαλή τον Charles Widmore.