Δευτέρα 25 Αυγούστου 2008

ARGs Μέρος 2ο - The Lost Experience

Κατ’ αρχή θα ήθελα να ζητήσω ένα συγγνώμη για το μέγεθος του συγκεκριμένου post. Παρόλα αυτά δεν θα ήταν δυνατόν να καλύψω τα γεγονότα του συγκεκριμένου παιχνιδιού σε λιγότερο χώρο και γι’ αυτό ζητώ και την κατανόηση σας. Στη συνέχεια λοιπόν θα προσπαθήσω να δώσω μια γενική εικόνα του πρώτου ARG του Lost με τίτλο The Lost Experience. Ξέρω πως το πιο κάτω κείμενο θα δώσει μόνο μια ιδέα για το παιχνίδι και υπόσχομαι πως κάποια στιγμή θα επανέλθω στο θέμα με περισσότερες λεπτομέρειες.

Διαβάστε Περισσότερα

Εισαγωγή
Το The Lost Experience ήταν το πρώτο ARG του Lost, αν και πριν από αυτό υπήρχε μια σελίδα από το τμήμα μάρκετιγκ του ABC σχετική με την Oceanic (oceanic- air.com). Το The Lost Experience ξεκίνησε τον Μάιο του 2006 κατά τη διάρκεια προβολής των τελευταίων επεισοδίων της 2ης σεζόν στην Αμερική και την Αγγλία (και στα μέσα της σεζόν στην Αυστραλία), και διήρκεσε κάθ’ όλη την διακοπή μέχρι και λίγο πριν την έναρξη της 3ης σεζόν.

Ήταν προϊόν συνεργασίας 3ων εταιριών τηλεόρασης, του Αμερικάνικου ABC, του Αυστραλιανού Channel 7 και του Αγγλικού Channel 4. Σύμφωνα με τους New York Times το παιχνίδι ήταν “Ένα κυνήγι θησαυρού με πολυμέσα που κάνει χρήση e-mail, τηλεφωνημάτων, διαφημιστικών, διαφημιστικών πινακίδων και ψεύτικων σελίδων στο διαδίκτυο που είναι φτιαγμένες έτσι ώστε να μοιάζουν αληθινές”.



Το The Lost Experience ήταν βασισμένο στο διαδίκτυο και η ιστορία του ήταν μια παράλληλη ιστορία που δεν ήταν μέρος της σειράς στην τηλεόραση. Δεν υπήρχαν βραβεία αλλά η εμπειρία πρόσφερε στοιχεία που μπορούν να ξεκλειδώσουν μερικά από τα πολλά μυστήρια του νησιού. Περιλάμβανε την εισαγωγή νέων χαρακτήρων και του μυστήριου οργανισμού Hanso Foundation. Τα στοιχεία διαφοροποιούνταν ανάλογα με την ήπειρο ώστε οι συμμετέχοντες να επωφελούνται από τον συντονισμό των πληροφοριών τους μέσω του διαδικτύου. Το ABC μάλιστα έλεγε πως το παιχνίδι είναι σχεδιασμένο ώστε να απευθύνεται τόσο σε φαν του Lost αλλά και σε κόσμο που δεν γνώριζε το Lost.

Το παιχνίδι ήταν χωρισμένο σε 5 διαφορετικές φάσεις τις οποίες θα δούμε στη συνέχεια.

Φάση 1 – Το Hanso Foundation
Η πρώτη φάση του παιχνιδιού επικεντρωνόταν γύρω από την επίσημη σελίδα του Hanso Foundation. Περιελάμβανε κυρίως την ανακάλυψη στοιχείων κρυμμένα στην σελίδα από μια χάκερ με το όνομα Persephone (Περσεφόνη). Αυτά τα στοιχεία αμφισβητούσαν τους ισχυρισμούς του Hanso Foundation σχετικά με τον σκοπό ύπαρξης τους, που σύμφωνα με τον ιδρυτή του Alvar Hanso ήταν η προώθηση της έρευνας και της παγκόσμιας ειρήνης μέσω της βελτίωσης της υγείας, της πρόληψης, της ζωτικότητας και της μακροζωίας ώστε να οδηγηθεί η ανθρωπότητα σε ένα καλύτερο μέλλον.

Η πρώτη φάση ξεκίνησε με την προβολή ενός διαφημιστικού του Hanso Foundation στην τηλεόραση σε Αμερική, Αγγλία και Αυστραλία, ενώ εταιρίες όπως η Sprite, Jeep και Verizon συμμετείχαν ενεργά με στοιχεία στις σελίδες τους και τα διαφημιστικά τους. Λίγο αργότερα στο πλευρό της Περσεφόνης στον αγώνα κατά του Hanso Foundation τάχθηκε και ο DJ Dan o ιδιοκτήτης ενός ραδιοσταθμού με κεντρικό θέμα τις συνωμοσίες.

Παράλληλα στα πλαίσια του παιχνιδιού κυκλοφόρησε το βιβλίο Bad Twin από τον συγγραφέα Gary Troup, ο οποίος στη σειρά ήταν επιβάτης της πτήσης 815 και μάλιστα ήταν ο τύπος τον οποίο ρούφηξε η μηχανή του αεροπλάνου στον πιλότο. Επίσης το χειρόγραφο του βιβλίου το οποίο μετέφερε με την πτήση 815 για να τυπώσει στην Αμερική βρέθηκε από τον Hurley, ενώ ο Sawyer σε ένα επεισόδιο της σειράς το διάβασε όταν το άρπαξε ο Jack και το πέταξε στην φωτιά. Με μια σειρά βίντεο που δημοσιεύονταν σε online βιβλιοπωλεία (μεταξύ των οποίων και το Amazon) ο Troup προωθούσε το βιβλίο του το οποίο προκάλεσε και την αντίδραση του Hanso Foundation λόγω αυτών που ανέφερε για το ίδρυμα. Μάλιστα ξέσπασε και πόλεμος μεταξύ των 2 πλευρών με εκατέρωθεν ανακοινώσεις σε εφημερίδες και στο διαδίκτυο. Επιπλέον μέσω αυτών των βίντεο μάθαμε πως ο Troup διατηρούσε σχέση με την Cindy, την αεροσυνοδό της Oceanic που πήγε με τους Others στην δεύτερη σεζόν.

Φάση 2 – Rachel Blake
Η δεύτερη φάση ξεκίνησε με το κλείσιμο της σελίδας του Hanso Foundation, λόγω των αλλεπάλληλων επιθέσεων από την Περσεφόνη. Με ένα κρυμμένο URL στον κώδικα της σελίδας, οι συμμετέχοντες οδηγήθηκαν στο Blog της Rachel Blake, ένα φαινομενικά αθώο Blog σχετικό με τα ταξίδια της στην Ευρώπη. Αν όμως κάποιος έβαζε ένα μυστικό κωδικό στο Blog, αποκαλυπτόταν το πραγματικό site της Rachel, το οποίο είχε σαν σκοπό την ανακάλυψη της αλήθειας σχετικά με τις δραστηριότητες του Hanso Foundation και την αποκάλυψη των απαίσιων πράξεων του, εντοπίζοντας τους επικεφαλής του Ιδρύματος και συγκεκριμένα τον πρόεδρο Thomas Werner Mittelwerk.



Κατά την εξέλιξη του παιχνιδιού οι παίχτες έμαθαν πως η Rachel και η Περσεφόνη είναι το ίδιο άτομο και πως το Hanso Foundation ήταν αναμιγμένο σε ύποπτες δραστηριότητες στην Ιρλανδία όπου δούλευαν κρυφά στην εξίσωση Valenzetti χρησιμοποιώντας μια ομάδα αυτιστικών ατόμων για πειράματα.

Την Rachel βοήθησε στην προσπάθεια της η Darla Taft μια συνεργάτης του Hanso όπου αργότερα δολοφονήθηκε μαζί με τον φίλο της Hugh McIntyre (Υπεύθυνο επικοινωνίας του Ιδρύματος) μετά από οδηγίες του Mittlewerk. Η Darla όμως πρόλαβε να αφήσει στοιχεία ώστε να μπορέσει να ακολουθήσει τον Mittlewerk στην Sri-Lanka.

Φάση 3 – Sri Lanka Video
Η Τρίτη φάση ξεκίνησε στο Comic-Con 2006 κατά τη διάρκεια του πάνελ του Lost, όταν η Rachel σηκώθηκε και κατηγόρησε τους δημιουργούς της σειράς για συνωμοσία με το Hanso Foundation, ενώ στο τέλος της ομιλίας της ανέφερε πως όποιος ήθελε να μάθει την αλήθεια έπρεπε να επισκεφθεί μια νέα σελίδα.


Στη νέα σελίδα οι παίκτες έπρεπε να συγκεντρώσουν κάποια κομμάτια (glyphs) όπου κάθε glyph αντιστοιχούσε σε ένα τμήμα ενός βίντεο το οποίο προβλήθηκε ολόκληρο μετά την συγκέντρωση 70 glyphs και την τοποθέτηση τους στη σωστή σειρά. Το βίντεο γυρίστηκε από την Rachel στη Sri-Lanka και σύμφωνα με την ίδια η αποκάλυψη του θα διέλυε το Hanso Foundation. Το βίντεο έδειχνε τον Mittlewerk να μιλά σε μια ομάδα ανθρώπων παρουσιάζοντας τα σχέδια του Ιδρύματος. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Mittelwerk έδειξε ένα orientation film γυρισμένο το 1975 όπου ο Alvar Hanso εξηγεί την προέλευση και τον σκοπό της Dharma Initiative, την εξίσωση Valenzetti και την σύνδεση με το νησί.

Φάση 4 και 5 – Apollo Hunt και τέλος παιχνιδιού



Η 4η φάση εξελίχθηκε κατά ένα μεγάλο κομμάτι παράλληλα με την 3η φάση. Με διάφορα events σε διάφορα καταστήματα σε Αμερική, Αυστραλία και Αγγλία μοιράζονταν σοκολάτες Apollo. Μια σελίδα της εταιρίας δημιουργήθηκε online από την οποία μάθαμε πως είναι μέρος των επιχειρήσεων του Hanso. Αργότερα η Rachel με ένα e-mail ανακοίνωνε μια νέα σελίδα στην οποία προέτρεπε τους συμμετέχοντες στο παιχνίδι να ανεβάσουν φωτογραφίες τους μαζί με τις σοκολάτες που πήραν από τα διάφορα events. Όταν θα συγκεντρωνόταν ένας μεγάλως αριθμός θα αποκάλυπτε κάτι. Τελικά όλες οι φωτογραφίες των χρηστών σχημάτισαν την λέξη UNITE η οποία υποδήλωνε την συσπείρωση όλων απέναντι στο Hanso Foundation.



Το τέλος του παιχνιδιού και η 5η φάση ήρθε μέσω ενός podcast του DJ Dan και με ένα τελευταίο βίντεο από την Rachel Blake στις 24 Σεπτεμβρίου του 2006. Το βίντεο έδειχνε τον Alvar Hanso να μιλάει με την Rachel και να τις αποκαλύπτει πως είναι πατέρας της, πως ο Mittlewerk τον κρατούσε αιχμάλωτο και πως ήταν πίσω από όλες τις αγριότητες. Την επόμενη μέρα με μια ανακοίνωση στην σελίδα του Hanso Foundation δόθηκε το τέλος του παιχνιδιού.

Το τρίτο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος μας στα ARG με θέμα το Find 815 και την Octagon Global Recruiting θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα. Μείνετε συντονισμένοι...

Πηγή: Lostpedia,thelostexperience.com

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για όσους θέλουν να ρίξουν μια ματιά υπάρχει ακόμα ένα back-up του hαnsofoundation.org (όπως ήταν στην αρχή-αρχή):
http://www.thehansofoundation.org/adkahdskja2897429834ahjkncawuye32782374/

cypher80b είπε...

Αν όλα πάνε καλά και βρώ λίγο χρόνο, σύντομα το The Lost Experience θα αποκτήσει δικό του μέρος στο Blog αφού σκέφτομαστε να αρχίσουμε μια προσπάθεια αναβίωσης του, με όλη την εξέλιξη, τους γρίφους και τα γεγονότα αναλυτικά, όπως έχουμε και για το Find815. Ελπίζω να έχουμε καλά νέα σύντομα...

108asteri είπε...

Εξαιρετική προσπάθεια φίλε cypher! Καιρός να γνωρίσουν κι άλλοι το πρώτο και μακραν καλύτερο ARG!