Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Μικρά και ενδιαφέροντα από το 316

Παραλληλισμός της πτήσης 316 με την πτήση 815
Ένα από τα πράγματα που έδωσαν ένα διαφορετικό τόνο στο τελευταίο επεισόδιο ήταν οι πολλοί παραλληλισμοί της πτήσης της Ajira με την πτήση 815. Εξάλλου η ίδια η Ms Hawking είπε πως όσο περισσότερα πράγματα είναι όμοια τόσο το καλύτερο. Και αυτός ο παραλληλισμός δεν αφορούσε μόνο αντικείμενα αλλά και ανθρώπους.


Διαβάστε τη συνέχεια

Έτσι είδαμε τον Sayid να μεταφέρεται με χειροπέδες αντί της Kate, την αστυνομικό συνοδό αντί του σερίφη, τον Hurley να κρατά ξανά ένα κόμικ και ταυτόχρονα να αναπληρώνει και το κενό του Charlie με μια κιθάρα. Άλλο ένα νέο χαρακτήρα να παίρνει την θέση του Jin στο check-in πίσω από τον Jack, τον Ben να αργοπορεί και να μπαίνει τελευταίος στην πτήση, όπως έκανε και την πρώτη φορά ο Hurley. Και φυσικά τον Locke να παίρνει την θέση του Christian. Όλα αυτά έδωσαν μια ξεχωριστή νότα στο επεισόδιο και σίγουρα είναι πράγματα που κάποιος μπορεί να κρατήσει.

Ο άπιστος Jack
Ένα άλλο σημείο που μου άρεσε ιδιαίτερα, ήταν ο παραλληλισμός του Jack με τον άπιστο Θωμά. Τόσο η Mrs. Hawking όσο και ο Ben προσπάθησαν με τον δικό τους τρόπο να κάνουν τον Jack να πιστέψει έστω και λίγο. Να κάνει επιτέλους αυτό το βήμα προς την πλευρά της πίστης που τόσο του έλειπε. Και παρόλο που ήταν μέχρι και την τελευταία στιγμή δύσπιστος, χαίρομαι που τελικά το έκανε. Εξάλλου και ο Locke στο γράμμα του αυτό έλεγε στον Jack. "Μακάρι να με πίστευες έστω και για λίγο".


Ακόμα και ο τίτλος (Βίβλος - Ιωάννης 3:16) ήταν μια έμμεση αναφορά στο γράμμα του Locke και σε αυτά που έλεγε μέσα σε αυτό. Και φυσικά η ιστορία του Ben μπροστά στην εικόνα με τον Άπιστο Θωμά ήταν μια από τις αγαπημένες μου σκηνές στο επεισόδιο.

Lamp Post
Ο νέος σταθμός της Dharma δεν μπορούσε παρά να περιέχει και αυτός τον συμβολισμό του. Οι συγγραφείς αρέσκονται να δίνουν πολύ συχνά easter eggs και όσοι είχαν δει το σύμβολο του νέου σταθμού από την σελίδα της Ajira ή σε ένα από τα βίντεο του Dharma Special Access, σίγουρα έπιασαν το νόημα του κοντινού πλάνου της λάμπας έξω από την εκκλησία στο “This Place is Death”. Έτσι δεν ήταν και τόσο μεγάλη έκπληξη για μένα όταν είδα πως στην πραγματικότητα κάτω από την εκκλησία υπήρχε ένας σταθμός Dharma.


Το ενδιαφέρον είναι πως ο σταθμός αυτός ίσως να αποτελεί και τον πρώτο σταθμό της Dharma αφού από εκεί φαίνεται να ξεκίνησαν όλα για την Dharma. Αναρωτιέμαι πάντως αν ο λαμπρός αυτός άντρας που έφτιαξε το εκκρεμές έχει κάποια σχέση με τον Alvar Hanso. Όσον αφορά το συμβολικό κομμάτι του ονόματος του σταθμού, είναι προφανές πως έχουμε άλλη μια αναφορά στην Narnia. Όπως η λάμπα στην Narnia έδειχνε τον δρόμο προς τον έξω κόσμο, έτσι και ο σταθμός της Dharma δείχνει τον δρόμο προς το νησί.

Οι Αριθμοί
Δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι αριθμοί από ένα τέτοιο επεισόδιο. Και όντως υπήρξαν αρκετές αναφορές σε αυτούς. Στο αεροδρόμιο, στις συντεταγμένες του νησιού ακόμα και στην φωτογραφία στον πίνακα της Hawking.


Ναι στην Ajira αλλά η Oceanic είναι ακόμα εδώ
Μπορεί η Ajira να ήταν η εταιρία που μετάφερε τους 6 στο νησί, αλλά η Oceanic έκανε και αυτή αισθητή την παρουσία της στο αεροδρόμιο. Τόσο με διαφημιστικά στους τοίχους του αεροδρομίου, όσο και με ένα ολόκληρο αεροπλάνο κατά τη σκηνή της απογείωσης.


Το διάβασμα κάνει καλό. Ειδικά όταν στο μαθαίνει η μητέρα σου.
Όπως στην πτήση της Oceanic έτσι και στην πτήση της Ajira ο Hurley διάβαζε ένα κόμικ. Αυτή τη φορά το Y: The Last Man Vol. 3: One Small Step το οποίο διηγείται την ιστορία ενός άντρα ο οποίος ήταν ο μοναδικός επιζών από μια ασθένεια που σκότωσε όλα τα αρσενικάστην γη, ζώα και ανθρώπους. Από την άλλη το Ulysses είναι μια ιστορία που αφορά ένα ταξίδι στο Δουβλίνο μέσα σε μια μέρα.


Το βιβλίο θεωρείται διασκευή της Οδύσσειας του Ομήρου και είναι ένα μείγμα γεγονότων από την πραγματική ζωή με έντονο συμβολισμό. Το βιβλίο το ανέφεραν οι Damon Lindelof και Carlton Cuse σε ένα από τα βίντεο του Dharma Special Access ενώ μια φράση από το βιβλίο βρίσκεται κρυμμένη υπό μορφή δεκαεξαδικής αναπαράστασης στον κώδικα μιας από τις σελίδες της ιστοσελίδας της Ajira.

photos: Sl-lost, getlostpodcastmedia