Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008

O "Χαμένος" κόσμος του Michael Emerson

Είναι δύσκολο να κρατήσεις επαφή με όλες τις περιστρεφόμενες ιστορίες στο Lost, αλλά αυτό ξέρουν οι περισσότεροι θεατές για τον αινιγματικό Benjamin Linus: Ως νέος σκότωσε με αέρια τον πατέρα του μαζί με τους υπόλοιπους της Πρωτοβουλίας Dharma, και σαν πατέρας ο ίδιος, προκάλεσε έναν μισθοφόρο να πυροβολήσει την κόρη του στο κεφάλι. Άκαρδος; Σίγουρα. Αλλά ψυχοπαθής; Ο Michael Emerson δε νομίζει το ίδιο.

Διαβαστε τη συνέντευξη

«Σκέφτομαι τον Ben σαν έναν άνθρωπο του οποίου οι αποστολές και οι ευθύνες είναι τόσο σημαντικές που δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό του πολύ ανθρωπιά» λέει ο Emerson για τον ρόλο για τον οποίο αυτή τη χρονιά κέρδισε μία δεύτερη υποψηφιότητα Emmy για υποστηρικτικό ηθοποιό. «Είναι ψυχρός γιατί κάθε ίχνος ζεστασιάς τον κάνει ευάλωτο στους εχθρούς του, που ξέρουμε ότι είναι δυνατοί και τρομεροί. Είναι ένας άνθρωπος απέναντι σε ένα στρατό από τέρατα»
Ο Emerson δεν εκλογικεύει, αλλά το να σκαλίζει μία όχι παράλογη φιλοσοφία χαρακτήρα είναι το μόνο πράγμα που ο 54χρονος ηθοποιός μπορεί να κάνει για να κρατηθεί κοντά στο πιο εξαγριωτικό και ακαταμάχητο δράμα της TV. Έχοντας έρθει από μία δημιουργικά αναζωπυρωμένη τέταρτη σεζόν, το Lost διαγωνίζεται ξανά για το βραβείο EMMY της καλύτερης δραματικής σειράς, αφού απουσίασε από την κατηγορία τα τελευταία δυο χρόνια.
Μέχρι τώρα, ο Emerson συνήθισε στην απόλυτα μυστική, τελευταίου λεπτού άφιξη των σεναρίων, στο ότι ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί μετά. Δεν ξέρει ποια τα «τέρατα» είναι, εάν υπάρχουν αρχικά, ή ακόμα ποια θα είναι η μοίρα του χαρακτήρα του όταν το Lost επιστρέψει για την Σεζόν 5 τον επόμενο Ιανουάριο. «Οι κάμερες θα αρχίσουν να γράφουν τη Δευτέρα» λέει, χαλαρωμένος με το λινό του κοστούμι στη βεράντα της οροφής του γραφείου του μάνατζέρ του στο Λος Άντζελες, νωρίς τον προηγούμενο μήνα. «Εγγυώμαι ότι δεν θα έχω σενάριο μέχρι το Σάββατο»
Αλλά η σκέψη δε σταματά ποτέ. «Δεν ξέρω πως κοιμάται ο Ben» λέει. «Πολύ ελαφριά, νομίζω»
Αυτού του είδους η διορατικότητα ήταν αυτό που έκανε τους αποκλειστικούς παραγωγούς του Lost, Carlton Cuse και Damon Lindeloff να τον μετατρέψουν από παίκτη τριών επεισοδίων σε μόνιμο. Κάλεσαν τον Emerson να παίξει τον δυνατό αντίπαλο των επιζώντων έχοντας δει την εμφάνιση του, για την οποία κέρδισε EMMY το 2001, ως ανατριχιαστικός δολοφόνος στο The Practice και τον κράτησαν μετά την απόδοση της ανατρεπτικής αποκάλυψης ότι ήταν ένας από τους Άλλους στα μέσα της 2 σεζόν.
«Ήταν όταν είπε, «Έχετε καθόλου γάλα;» μετά από αυτή την αποκάλυψη. Και οι δύο ξέραμε ότι θα έμενε. Υπάρχει κάτι τόσο απίστευτα ανησυχητικό στα μάτια του» λέει ο Lindeloff. «Συνηθίζουμε να είμαστε αρκετά συγκεκριμένοι στα σενάριά μας αλλά τώρα απλώς γράφουμε για τον Ben να κοιτάξει έτσι και έτσι με «αυτά τα μάτια»»
«Ο Michael πάντα μας εκπλήσσει με αυτά που μας δίνει. Κάνει ενδιαφέρουσες επιλογές που, σαν συγγραφέας, είναι τόσο εμπνευσμένες.» προσθέτει ο Cuse. «Είμαστε σαν παιδιά τα Χριστούγεννα που περιμένουν να δουν τα κατορθώματά του»
Ήταν μακρύς ο δρόμος στις τηλεοπτικές σειρές για τον Emerson, από το Toledo, Ohio, που σπούδασε θέατρο στο κολέγιο αλλά πέρασε την επόμενη δεκαετία σαν εικονογράφος, ένα οικογενειακό επάγγελμα. Επέστρεψε στην ηθοποιία με μία εκδίκηση στα μέσα των 30 του, δουλεύοντας τον δρόμο του από το κοινοτικό θέατρο στη σκηνή του Broadway, όπου εμφανίστηκε στις αναγεννήσεις των «The Iceman Cometh» και «Hedda Gabler».
«Το θέατρο είναι η πρώτη μου αγάπη. Δεν ξέρω πως κατέληξα στην τηλεόραση, για να πω την αλήθεια» λέει. Παίζοντας τον Ben, λέει, το έχει κρατήσει ενδιαφέρον. Αντίθετα με κάποιους θεατές, όπου οι μετρήσεις δείχνουν ότι χτύπησαν αδιέξοδο ανάμεσα στις σεζόν 2 και 3, ο Emerson δεν έχασε ποτέ την πίστη του στους συγγραφείς.
«Οι άνθρωποι θέλουν όλο το βιβλίο να είναι σαν το πρώτο κεφάλαιο. Αλλά η ατζέντα των συγγραφέων μας είναι πολύ μεγαλύτερη» λέει, προσθέτοντας ότι η ανακοίνωση της τελικής ημερομηνίας τον Μάιο του 2010 για τη σειρά ήταν «σαν μία τεράστια πρόκληση»
«Αισθάνθηκες την αλλαγή αυτή τη σεζόν. Την επιτακτικότητα, την ορμή. Τα πράγματα έγιναν πιο σκοτεινά, πιο βίαια πιο συμπιεσμένα. Η έκταση της ιστορίας είναι χωρίς ταίρι τώρα.»
Και το να κερδίσει ένα ΕΜΜΥ θα το έκανε πιο γλυκό. «Θα είναι ωραία» λέει ο Emerson. «θα είναι το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να υπερβεί το να μετακινήσεις ένα ολόκληρο νησί μόνος σου»


Πηγή: The Envelope